AcasăPoliticaIohannis a discutat cu secretarul general al NATO. Una dintre teme: cheltuielile...

Iohannis a discutat cu secretarul general al NATO. Una dintre teme: cheltuielile pentru Aparare

Printre subiectele abordate, vineri, la Bruxelles, de catre presedintele roman in discutia cu secretatul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au numarat si majorarea finantarii pentru Aparare, precum si „progresul facut de Romania in dezvoltarea Bazei de la Deveselu”, care urmeaza sa devina operationala in 2015.

Dupa intrevederea avuta in Belgia, cei doi inalti oficiali au iesit impreuna la declaratii. Klaus Iohannis a amintit despre provocarile de securitate de pe parcursul anului recent incheiat, opinand ca e nevoie ca Alianta sa acorde o atentie deosebite Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei, in contextul situatiei din vecinatatea estica.  „Anul 2014 a pus Europa si intreaga lume in fata unor provocari de securitate greu de imaginat in urma cu putin timp. Asistam ingrijorati la interventiile militare ilegale si la incalcarea integritatii teritoriale a unor state. Acestea reprezinta o incalcare a dreptului international si clar genereaza insecuritate in regiune„, a declarat liderul de la Cotroceni.

In discutia avuta la Bruxelles, Iohannis l-a informat pe secretarul general al NATO cu privire la cresterea finantarii pentru Aparare, mai exact la acordul privind atingerea, in 2017, a unui nivel de 2% din PIB pentru acest domeniu, precum si despre intentia ca acest nivel sa fie pastrat cel putin zece ani.

Totodata, presedintele roman si Jens Stoltenberg au discutat despre Baza de la Deveselu. „L-am informat pe domnul Secretar General de progresul facut de Romania in dezvoltarea Bazei de la Deveselu, care va deveni operationala in acest an. Subliniez, inca o data, natura defensiva a acestei baze si faptul ca reprezinta o contributie importanta a Romaniei, in parteneriatul cu Statele Unite ale Americii, pentru a intari capabilitatile NATO”, a adaugat Klaus Iohannis.

147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger