AcasăPoliticaPresedintele Iohannis a decorat trei supravietuitoare ale Holocaustului

Presedintele Iohannis a decorat trei supravietuitoare ale Holocaustului

Ceremonie speciala, marti, la Cotroceni, in ziua in care se implinesc 70 de ani de la eliberarea lagarului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, data la care in lumea intreaga se aduce un omagiu victimelor Holocaustului.

Trei supravietuitoare ale perioadei de calvar – Susana Diamantstein, Viora Braun si Gabriela Bone -au primit Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler, in semn de recunoastere a suferintelor indurate in lagarele de concentrare, in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dupa ce le-a inmanat distictiile simbolice, si inainte de a le cere tututor celor prezenti in Sala Unirii a Palatului sa tina un moment de reculegere in memoria victimelor Holocaustului, seful statului a anuntat ca, pe durata mandatului sau, va face o misiune din apararea memoriei aestora din urma. „Prin toate demersurile mele in aceasta directie voi cauta, in calitate de Presedinte al Romaniei, sa urmaresc o misiune sacra: sa apar memoria victimelor Holocaustului si sa onorez adevarul istoric„, a asigurat Iohannis.

Nu in ultimul rand, liderul de la Cotroceni a insistat asupra faptului ca un popor e dator sa isi cunoasca si sa isi respecte trecutul. „O natiune nu poate avea viitor fara a-si respecta si cunoaste trecutul. Statul roman, prin institutiile sale, va continua eforturile concrete pentru prezervarea memoriei Holocaustului. Se pot gandi masuri educative in domeniu, dar si simbolice, precum amenajarea ori intretinerea spatiilor memoriale”, a adaugat seful statului, in ziua in care se marcheaza 70 de ani de la eliberarea lagarelor naziste de la Auschwitz-Birkenau, in care si-au gasit sfarsitul peste un milion de oameni.

sursa foto: presidency.ro

author avatar
Cristina Stefan
265 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger