AcasăPoliticaIohannis a aprobat cererea de urmarire penala a fostului premier Roman si...

Iohannis a aprobat cererea de urmarire penala a fostului premier Roman si a altor doi ex-ministri

Atat fostul premier Petre Roman, cat si Gelu Voican Voiculescu si Victor Atanase Stanculescu pot fi urmariti penal, dupa ce seful statului a incuviintat cererea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte formulata in privinta celor trei fosti membri ai Guvernului.

Asadar, la nici o saptamana de cand Procurorul General solicitase sefului statului sa declanseze procedurile pentru formularea cererii de urmarire penala in cazul a trei fosti ministri, din perioada evenimentelor aflate in cercetare in dosarul Mineriadei din iunie ’90, Administratia Prezidentiala a anuntat ca seful statului a trimis, in cursul zilei de marti, aceste solicitari ministrului Justitiei.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis marti, 27 octombrie a.c., Ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala a domnului Roman Petre, fost Prim-ministru al Romaniei in perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, a domnului Voiculescu Gelu – Voican, fost Viceprim-ministru al Romaniei in perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, si a domnului Stanculescu Victor Atanase, fost Ministru al Apararii Nationale in perioada 16 februarie 1990 – 30 aprilie 1991, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 12 si ale art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008”.

Joia trecuta, PICCJ informa ca, in conformitate cu prevederile constitutionale, Procurorul General a formulat astfel de solicitari in privinta lui Roman, Stanculescu si Voican Voiculescu, „sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri”. Totodata, susa mentionata preciza si ca „faptele retinute in sarcina acestora formeaza obiectul dosarului cunoscut generic „Mineriada din iunie 1990” aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.

Cu doar cateva zile inainte, Parchetul General anunta reluarea anchetei in acest dosar, dar si faptul ca mai multe persoane urmwaza sa fie audiate in aceasta cauza. De altfel, de la acel moment, la sediul Parchetului s-au prezentat, printre altii, atat fostul presedinte Iliescu, cat si fostul lider al minerilor din valea Jiului, Miron Cozma, fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, precum si Cazimir Ionescu, fostul vicepresedinte al CPUN.

81 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger