AcasăPoliticaUPDATE Guvernul si sindicatele s-au inteles in privinta cresterii salariului minim: 1.250...

UPDATE Guvernul si sindicatele s-au inteles in privinta cresterii salariului minim: 1.250 de lei, de la 1 mai

Bogdan Hossu

UPDATE: Daca la finalul discutiilor de seara trecuta lucrurile nu pareau sa conduca spre o solutie pozitiva, mai exact catre un acord, lucrurile au luat o alta turnura, in prima parte a zilei de marti. Respectiv s-a ajuns la o varianta agreata de reprezentantii sindicatelor. Lucrurile arata astfel: Executivul a inaintat o noua propunere- aceea ca salariul minim sa creasca, tot de la 01.05, cu propusesera inca de luni reprezentantii Cabinetului Ciolos, la cea de-a doua runda de negocieri cu sindicatele, dar la valoarea de 1.250 de lei, si nu la 1.200 de lei, cum ar fi trebuit sa se intample, daca masura s-ar fi aplicat de la inceputul anului, dar nici la suma de 1.275 de lei, cea propusa deunazi de sinduicalisti.

Bogdan Hossu a confirmat faptul ca s-a ajuns la un numitor comun in aceasta chestiune, dar s-a ferit sa vorbeasca despre un acord. „La un compromis – am primit acum jumatate de ora proiectul de hotarare de guvern, in care se propune de la 1 mai un salariu minim garantat in plata de 1.250”, a precizat, intr-o interventie telefonica in direct,  liderul Cartel Alfa.

O oficializare a deciziei in acest sens ar urma sa se produca miercuri, in sedinta saptamanala a Executivului, cand ar putea fi emisa hotararea de guvern in privinta majorarii salariului minim.

––

Discutiile din prima zi a saptamanii nu au dus la rezultatul dorit, cel putin asa reiesind din concluziile prezentate de reprezentantii sindicatelor. Cu toate acestea, in cursul zilei de marti, o propunere de hotarare de guvern in aceasta privinta va fi transmisa Consiliului Economic si Social.

Bogdan Hossu

Dezbaterile dintre reprezentantii Ministerului Muncii, ai patronatelor, dar si ai sindicatelor  – incheiate seara trecuta- nu au generat, asadar, un acord in privinta parerilor despre aceasta majorare salariala. Guvernul si sindicatele nu sunt pe aceeasi lungime de unda cand vine vorba despre data de la care ar urma sa se aplice aceasta majorare a salariului minim. Iar acest aspect a fost confirmat, practic, si de liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

In timp ce Executivul a propus ca indemnizatia lunara minima pe economie sa creasca, de la 1050 de lei la 1200 de lei, abia de la 1 mai, sindicalistii cer ca aceasta majorare sa se opereze de la inceputul anului 2016, respectiv din 1 ianuarie, in caz contrar avertizand ca s-ar putea ajunge la proteste de strada. „I-am anuntat foarte clar ca daca nu se creste salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vom avea miscari, pentru ca actualul guvern nu are nicio justificare de a mentine o discriminare intre sectorul economic si sectorul bugetar”, a precizat Hossu.

E important de mentionat, insa, si faptul ca sindicalistii au venit cu o alta propunere adresata guvernantilor.  „Am repropus macar o corectie la pierderea pe care, de fapt, salariatii o vor avea, in sensul in care pierderea de la 1.050 pe patru luni de zile, pana la 1.200 de lei, cat ar trebui sa se dea, sa fie redistribuita pe urmatoarele luni – adica daca se aplica de la 1 mai sa se aplice un salariu minim de 1.275”, a lamurit liderul sindicatului Cartel Alfa.

author avatar
Cristina Stefan
137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger