AcasăPoliticaGeorge Manciu, candidat independent la alegerile parlamentare: „Casa poporului trebuie sa fie...

George Manciu, candidat independent la alegerile parlamentare: „Casa poporului trebuie sa fie redata poporului”

George Manciu este cel mai bine profilat candidat independent la alegerile parlamentare din acest an.

Pe toata perioada campaniei, Manciu a surprins electoratul de multe ori prin pozitionari oneste si solicitari transante de transparentizare a procesului electoral. Recent, candidatul independent i-a cerut lui Dacian Ciolos, prin intermediul unei scrisori publice, sa transparentizeze procesul electoral in asa fel incat rezultatul alegerilor sa fie unul care reflecta vointa alegatorilor. Ca parte a programului sau de guvernare, George Manciu a propus mai multe masuri radicale care pot schimba vietile oamenilor intr-un timp scurt. Discutam asadar astazi cu cel mai vizibil candidat independent din Bucuresti pentru un post de deputat, George Manciu.

De ce ati hotarat sa candidati? Va intreb pentru ca legislatia electorala nu este neaparat favorabila candidatilor independenti. Credeti ca aveti vreo sansa?

Am hotarat sa intru in aceasta cursa pentru ca sunt satul de coruptia din partidele politice si pentru ca vreau sa schimb ceva in felul in care se face politica in Romania. Este foarte adevarat ca partidele care fac parte din sistem au gandit o legislatie electorala care sa le foloseasca strict lor, care sa nu permita oamenilor fara un trecut politic sa intre in Parlament si sa schimbe ceva in bine pentru oameni. Insa acest lucru nu m-a descurajat nicio secunda. Pe tot parcursul procesului de strangere de semnaturi pentru depunerea candidaturii m-am intalnit cu oameni care mi-au dat curaj si care au sprijinit proiectele mele. M-am intalnit cu bucuresteni care vor ceva nou in politica. Am o sansa mare pentru ca oamenii sunt satuli sa vada cum PNL promite ce a mai promis ani in sir si n-a facut nimic sau cum unii scot in fata discursuri frumoase fara substanta. Eu propun masuri concrete, imediate. Oamenii asta vor si sincer asta imi doresc si eu ca cetatean.

Chiar si in aceste conditii, exista partide noi care ar putea intrupa acest suflu nou in politica.

Eu nu cred in partide in general. Pentru ca orice partid politic ajunge la un moment dat sa impuna compromisuri asupra membrilor sai. Daca va uitati la USR spre exemplu, se vede clar ca dupa ce Nicusor Dan a luat un scor mare la Capitala, a renuntat la a mai propune solutii si a face ceea ce trebuie pentru bucuresteni. Nici macar nu se mai duce la sedintele Consiliului General. Pentru ca USR, PNL, PRU, PMP sunt partide politice si, ca atare, sufera de aceeasi problema: interesele ascunse care blocheaza de fapt progresul in politica romaneasca.

Recent ati transmis o solicitare catre guvern pentru transparentizarea procesului electoral. Aveti un raspuns?

Nu am primit niciun raspuns. Nici public, nici privat. Pentru mine asta ridica semne si mai mari de intrebare privind alegerile din acest an si felul in care vor sa ne inchida noua independentilor gura. Lipsa unui raspuns este si o dovada a faptului ca actualul guvern are aceleasi porniri ca restul clasei politice. Cand un partid a solicitat ceva de la guvern, s-a rezolvat imediat problema. Cand cer eu ceva, care sunt un cetatean cu drepturi egale cu drepturile ministrilor din guvern, nu am primit niciun raspuns. Asta crede guvernul despre nevoile oamenilor simpli: ca nu conteaza.

Vorbeati mai devreme despre faptul ca aveti un program clar de guvernare. Care sunt principalele masuri pe care le propuneti?

Eu am venit cu masuri concrete care sa schimbe lucrurile care ma deranjeaza pe mine si care deranjeaza in general romanii. Spre exemplu, voi propune infiintarea programului „Prima Chirie” care prevede subventionarea a 50% din costul chiriei pentru tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, la o valoare totala a chiriei de 350 de euro. Este o masura care raspunde nevoilor unor oameni onesti, la inceput de drum, care au nevoie de sprijin pentru a se pune pe picioare si care ar trebui sa fie ajutati sa duca o viata decenta. La o valoare a salariului minim pe economie de 1.250 de lei, cei mai multi tineri nu au resursele financiare pentru a primi un credit „Prima Casa” sau pentru a suporta ratele aferente. Deci un program „Prima Chirie” este extrem de necesar.

Impactul social al masurii este indiscutabil pozitiv dar ce faceti cu impactul bugetar? De unde vin banii pentru subventia asta?

Ideea ca Romania nu are bani este una falsa. Exista resurse care pot fi folosite pentru acesti tineri si pentru aceste subventii. Dar sunt folosite ineficient si furate. Cu un control adecvat al Parlamentului asupra Guvernului si cu utilizarea unor mecanisme de eficeintizare a proceselor birocratice cred ca banii ar fi cheltuiti mult mai eficient. Va dau un exemplu clasic. Cati bani se cheltuie pe protocol, pe masini care duc parlamentarii de colo-colo, cati bani se cheltuie pe chirii de lux in capitala pentru parlamentari? Enorm. Ori asta vreau eu sa schimb. Vreau sa folosim banii acolo unde este nevoie de ei. Iar tinerii au nevoie de sprijinul nostru.

Cum vedeti acest proces de eficientizare a birocratiei?

Printre alte masuri, in programul meu de candidat am cuprins si un program de debirocratizare. Practic, vreau sa cream birouri unice la nivelul fiecarei primarii care sa preia toate documentele necesare oricarei operatiuni in relatia cu statul. Sa nu mai avem zeci de ghisee pentru zeci de operatiuni. Acesta ar fi un pas important in eficientizarea proceselor birocratice.

Ati lansat o adevarata dezbatere referitoare la Palatul Parlamentului. Vorbeati despre mutarea parlamentarilor in alte institutii. Care ar fi rostul acestei relocari?

Casa poporului trebuie sa fie redata poporului. Eu asta cred si asta sprijin cu toata taria. In acest moment tinem o cladire de peste un milion de metri patrati la cheremul a 466 de parlamentari. Nu este acceptabil. Avem datoria sa folosim spatiul disponibil eficient. De aceea, pentru a simplifica vietile cetatenilor si a reprezentantilor lor legali dar si pentru a utiliza spatiul in mod rational, vreau sa propun mutarea tuturor autoritatilor care reglementeaza drepturile oamenilor la Casa poporului. Ma refer la toate instantele din capitala, la parchete, la Avocatul Poporului la Registrul Comertului si asa mai departe. Cred ca este o masura importanta care va elibera unele cladiri si le va reda circuitului comunitar si va eficientiza munca unor institutii de baza din Romania.

In incheiere, ce mesaj aveti pentru cetateni?

O sa le spun ceea ce le spun sutelor de oameni pe care ii intalnesc zilnic si carora le prezint solutiile mele. Pe 11 decembrie soarta Romaniei se afla in mainile lor. Pot alege intre un sistem politic profund corupt, intre partide invechite si perimate moral si un independent. La asta se reduce decizia lor. La patru ani de politica de culise sau la patru ani de politica realizata prin intermediul unor parlamentari care sunt direct conectati la nevoile oamenilor.

author avatar
eNational
933 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger