AcasăPoliticaFostul premier Ponta a fost plasat sub control judiciar

Fostul premier Ponta a fost plasat sub control judiciar

Procurorii anticoruptie ploiesteni au decis ca, in urmatoarele doua luni, Victor Ponta sa se afle sub control judiciar, masura fiind luata intr-un nou dosar deschis pe numele fostului sef al Guvernului, in care acesta din urma este suspectat, printre altele, de complicitate la spalare de bani.

UPDATE: Ponta anunta ca va contesta la Curtea Suprema decizia procurorilor de a nu-l lasa sa faca declaratii in spatiul public cu privire la aceasta cauza. „Decizia procurorilor a fost urmatoarea „sa nu fac declaratii in mass media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati” – Aceasta masura o voi contesta maine in fata judecatorilor de la ICCJ! Dupa decizia ICCJ voi putea sa imi expun punctul de vedere si sa imi demonstrez nevinovatia!”, a anuntat fostul sef al PSD-ului, pe Facebook.

La doar cateva zeci de minute de cand a iesit pe usa sediului Directiei Nationale Anticoruptie Ploiesti, unde statuse circa o ora si jumatate, timp in care a discutat cu procurorii, din directia DNA-ului s-a facut public faptul ca Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar pentru o perioada de 60 de zile.

Din comunicatul prin care se anunta masura dispusa in cazul lui Ponta, care implica faptul ca, in intervalul mentionat, fostul prim-ministru are de respetat o serie de obligatii legale, se precizeaza ca politicianul este suspectat de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si complicitate la infractiunea de spalare de bani, pe care, spun procurorii, le-ar fi savarsit in calitate de presedinte al unui partid (PSD, formatiune in fruntea careia s-a aflat aproximativ sase ani-n.r.).

In privinta aspectelor legale pe care le are de respectat, in tot acest rastimp, procurorii anunta ca, pe langa cea de a se prezenta la DNA PLoiesti de cate ori e chemat si periodic la Biroul Supravegheri Judiciare, din cadrul Politiei Capitalei, in conformitate cu programul de supraveghere intocmit cu reprezentantii legii, Ponta nu are voie sa plece din tara, fara voie de la procuror sau judecator. Dar nici sa comunice sau sa se apropie de anumite persoane, ale caror nume i-au fost precizate de anchetatori. Un element inedit este si acela ca, din acelasi comunicat al DNA rezulta ca in randul obligatiilor pe care trebuie sa e respecte Victor Ponta a fost mentionata si urmatoarea: „sa nu faca declaratii in mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati in cauza”.

Cat despre suspiciunile pe care le au procurorii in cazul lui Ponta, va prezentam in cele ce urmeaza, integral, precizarile anchetatorilor DNA, asa cum sunt ele mentionate in comunicatul dat publicitatii in urma cu scurt timp:

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, intr-un colegiu electoral in care formatiunea politica sa aiba certitudinea ca va obtine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, in calitatea sa de presedinte al respectivului partid politic, si-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidati. Confirmarea propunerii a fost facuta de Ponta Victor Viorel in scopul obtinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constand in plata sumei de 220.000 euro, necesara organizarii unei vizite in Romania a unei personalitati politice straine. Se urmarea astfel ca, prin mediatizarea unor intalniri alaturi de personalitatea care beneficia de notorietate internationala, Ponta Victor Viorel sa castige capital electoral, in conditiile in care, in cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau sa aiba loc alegeri locale si parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obtinuta prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil.

Pentru a crea aparenta ca vizita fostului lider strain in Romania nu are loc la initiativa partidului, s-a stabilit ca intreaga activitate sa fie organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit si apolitice, care sa induca ideea in randul opiniei publice ca intalnirea persoanei publice straine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la initiativa celui dintai. In acest scop, Ponta Victor Viorel impreuna cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizatiei nonprofit sa gaseasca o modalitate prin care politicianul strain sa fie chemat in Romania fara sa fie cunoscut faptul ca initiativa ii apartinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionata de organizarea acestui eveniment sa fie suportata de omul de afaceri prin intermediul unei societati comerciale controlate prin persoane interpuse.

In acest sens, pentru a disimula originea ilicita a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, in coniventa cu omul de afaceri, incheierea succesiva a doua contracte.

Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constand in plata sumei de 220.000 euro necesara obtinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel si pentru formatiunea politica reprezentata de catre acesta, conform intelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de catre presedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, in cadrul unui colegiu electoral din judetul Prahova.

Confirmarea listei cu propunerile candidaturile pentru ocuparea functiei de deputat sau senator, inaintate de organizatiile judetene sau de sector ale partidului, intra in atributiile lui Ponta Victor Viorel, in calitate de presedinte, conform statutului formatiunii politice.

De altfel, in urma alegerilor, omul de afaceri a si dobandit calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei.

De altfel, in ultima perioada, in politica romaneasca a aparut o practica potrivit careia oamenii potent financiar pot accede cu usurinta in functii de demnitate publica alese, fiind promovati de conducerile partidelor politice cu scopul direct si nemijlocit de a asigura finantarea ilegala a partidelor in campaniile electorale.

In acest context, in conditiile in care legea partidelor politice si legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finantare a partidelor si a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natura a aduce grave prejudicii democratiei care presupune ab initio ca persoanele care acced in functii de demnitate publica sa fie alese de catre popor potrivit principiului reprezentativitatii pe criterii de competenta profesionala si probitate.

Practic orice plata facuta in aceste conditii constituie un folos necuvenit atata timp cat accederea pe listele de candidati intr-un colegiu care sa asigure obtinerea mandatului este conditionata de efectuarea acesteia”.

author avatar
Cristina Stefan
196 afisari

1 COMENTARIU

  1. multe dosare politice! sper sa se desfiinteze dna. o gramada de dosare fara sustinere si dna e bine merci! daca si in noua solicitare scapa de control e de rasu-plansu acesta politie politica numita dna.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger