AcasăPoliticaDosarul Mineriadei a luat-o la galop

Dosarul Mineriadei a luat-o la galop

Mineriada din iunie 1990 va ramane una dintre cel mai urate pagini din istoria Romaniei

Tinut 25 de ani in moarte clinica, dosarul Mineriadei care a ingrozit o lume intreaga in iunie 1990 este acum reanimat fortat, la presiunea Occidentului.

Mineriada din iunie 1990 va ramane una dintre cel mai urate pagini din istoria Romaniei

Nu aduce anul ce aduce ceasul. Un ceas rau pentru primii demnitari postdecembristi ai Romaniei, care credeau sincer ca mineriada de ev mediu pusa la cale de ei in iunie 1990 este de mult oale si ulcele. Iata insa ca blestemele victimelor de atunci le-au ajuns pe fostele primadone politice, care se insira acum pe treptele Parchetului. Unde procurorii recupereaza timpul pierdut acuzand pe banda rulanta persoane considerate intangibile pana ieri: Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Emil ”Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Petre Roman, Victor Athanasie Stanculescu, Gelu Voican Voiculescu. Iar cum ultimii trei au fost si ministri la vremea lor, Parchetul General a cerut deja, ieri, presedintelui Klaus Iohannis avizul pentru declansarea urmarii penale, acuzatia adusa fiind aceleasi pentru toti: suspecti de savarsirea unor infractiuni contra umanitatii. ”Nu comentez, nici nu am pareri”, spunea, miercuri, Petre Roman, intrebat fiind ce crede despre inculparea lui Ion Iliescu in dosarul Mineriadei.

Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Victor Athanasie Stanculescu, Emil ”Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu si Miron Cozma s-au trezit inculpati peste noapte in dosarul Mineriadei

Un raspuns care nu-i va multumi in mod sigur pe procurori, motiv pentru care Roman va trebui sa aiba pareri imediat ce Iohannis va da unda verde anchetarii celor trei. Veteran in domeniu (are deja la activ niste ani petrecuti dupa gratii ca urmare a condamnarii sale in dosarul Revolutiei), generalul Stanculescu s-a abtinut si el de la orice reactie publica. Singurul care a dat in fiert a fost Gelu Voican Voiculescu, care nu mai stie cum sa infiereze atat reluarea anchetei, cat si noua incadrare. ”Infractiunea contra umanitatii este o enormitate. In al doilea rand, daca vreti sa discutam empiric, lamuriti cine sunt autorii atacurilor din iunie, si pe urma sa vorbim despre mineri.

Gelu Voican Voiculescu

Venirea minerilor a fost provocata de evenimentele din 13 iunie, care sunt date la o parte si trecute sub tacere”, a incercat Voiculescu sa arunce vina pe ”golanii” din Piata Universitatii. Ignorand inregistrarile in care Ion Iliescu le multumeste minerilor pentru ca ”au raspuns la chemare”, Voican Voiculescu sustine ca ortacii au venit ”pur si simplu, nechemati de nimeni”: ”A fost un gest de umanitate pentru ca noi le redaseram drepturile pierdute in 1977”. ”Minerii nu au omorat pe nimeni”, a conchis Voican. O sti el ce-o sti.

Victor Athanasie Stanculescu

Convocat telefonic, Miron Cozma s-a prezentat, ieri, la Parchet, unde a aflat ca este pus si el sub acuzare in dosarul Mineriadei. ”Deocamdata, infractiunea de care sunt acuzat e cea comuna – vatamari corporale, fizice, chestiuni din astea inventate. Nu e vorba de crime impotriva umanitatii. E absolut normal si consider ca s-a procedat corect de catre Parchet in ideea ca in calitatea de lider al minerilor din Valea Jiului sa am calitate ca toata lumea, in faza incipienta, de suspect, dar eu voi depune probe din dosarul pe care il am la CEDO, in calitate de parte vatamata.

Miron Cozma nu a venit nici cu primul tren, nici cu al doilea, a fost adus in ultimul tren. (…) Am luat bataie din cauza lui Marian Munteanu. A spus ca i-am salvat viata lui si unei domnisoare”, si-a sustinut Cozma nevinovatia in fata ziaristilor, la finalul audierii. Fostul ”luceafar al huilei” si-a disculpat si ortacii, aruncand toata vina pe Ion Iliescu si pe institutiile de stat aflate la dispozitia acestuia: ”Nu e vorba de mineri, inculpatii sunt Armata, Internele si Serviciile, iar principalul vinovat este Iliescu, tovarasul Iliescu.

Cazimir Ionescu

Minerii au venit condusi de autoritatile conduse de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si coloneii din servicii, care, chiar in iunie ’90, au fost acolo si bineinteles ministrul adjunct Burlec de la mina Aninoasa, Nicolae Camarasescu, securistul”.

Cozma: ”Iliescu este principalul vinovat!”

Miron Cozma

Convocat telefonic, Miron Cozma s-a prezentat, ieri, la Parchet, unde a aflat ca este pus si el sub acuzare in dosarul Mineriadei. ”Deocamdata, infractiunea de care sunt acuzat e cea comuna – vatamari corporale, fizice, chestiuni din astea inventate. Nu e vorba de crime impotriva umanitatii. E absolut normal si consider ca s-a procedat corect de catre Parchet in ideea ca in calitatea de lider al minerilor din Valea Jiului sa am calitate ca toata lumea, in faza incipienta, de suspect, dar eu voi depune probe din dosarul pe care il am la CEDO, in calitate de parte vatamata. Miron Cozma nu a venit nici cu primul tren, nici cu al doilea, a fost adus in ultimul tren. (…) Am luat bataie din cauza lui Marian Munteanu. A spus ca i-am salvat viata lui si unei domnisoare”, si-a sustinut Cozma nevinovatia in fata ziaristilor, la finalul audierii. Fostul ”luceafar al huilei” si-a disculpat si ortacii, aruncand toata vina pe Ion Iliescu si pe institutiile de stat aflate la dispozitia acestuia: ”Nu e vorba de mineri, inculpatii sunt Armata, Internele si Serviciile, iar principalul vinovat este Iliescu, tovarasul Iliescu. Minerii au venit condusi de autoritatile conduse de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si coloneii din servicii, care, chiar in iunie ’90, au fost acolo si bineinteles ministrul adjunct Burlec de la mina Aninoasa, Nicolae Camarasescu, securistul”.

”Cico” Dumitrescu spune ca si-a luat-o si el de la mineri

Cico Dumitrescu

Bagat si el in oala cu suspectii, amiralul in rezerva Emil ”Cico” Dumitrescu a adoptat atitudinea ”eu sunt mic, nu stiu nimic”. ”Nu am avut nicio legatura cu deciziile luate atunci de Ion Iliescu. El era la Cotroceni, eu la sediu (sediul Ministerului de Interne, Dumitrescu fiind la aceea vreme seful Directiei Cultura si Sport – n.r.). Cei care au dat ordin atunci trebuie sa raspunda”. Mai mult, Dumitrescu a sustinut ca si el a fost victima minerilor, dar Iliescu nu l-a lasat sa depuna reclamatie. ”M-au luat, m-au batut, mi-au rupt uniforma. Si a doua zi i-am spus (lui Iliescu – n.r.): <<Domnu’ presedinte, eu ma duc la procuratura. Cum adica, general sa fie batut, calcat, mi-au calcat ochelarii>>. Mi-a spus: <<Asa se intampla, lasa-i, ma, in pace>>!”, a povestit ”Cico” Dumitrescu.

author avatar
Simona Badulescu
368 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger