AcasăPoliticaCutremur de 1,8 miliarde de euro in bugetul pe 2016

Cutremur de 1,8 miliarde de euro in bugetul pe 2016

Raportul asupra bugetului de stat pentru 2016 atrage atentia asupra faptului ca, in cazul unui cutremur similar celui din 1977, pierderile materiale ar urma sa se ridice la aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Guvernul cere ministerelor sa se pregateasca in eventualitatea producerii unor dezastre naturale

Cutremurul din 1977 in Bucuresti a avut un cost care a fost estimat la 7% din PIB. In baza datelor statistice existente din anul 1977 (conform unui raport al Bancii Mondiale din 1978), pagubele materiale inregistrate s-au ridicat atunci la 2,048 de miliarde de dolari. In Raportul asupra bugetului de stat pe 2016 se arata ca, luand in calcul un coeficient suplimentar de 20% fata de aceasta valoare – determinat de factori cum sunt vechimea constructiilor, punerea partiala in practica – din cauza insuficientei fondurilor – a Programului national de consolidare a constructiilor, cresterea numarului de cladiri cu aglomerari de persoane, cresterea costurilor generate de inflatie etc., se poate estima ca un cutremur produs in prezent, similar ca parametri cu cel din 1977, ar genera pierderi de aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Obligatiile ministerelor

Fiecare minister care asigura managementul tipurilor de riscuri generatoare de situatii de urgenta este responsabil de evaluarea costurilor generate de manifestarea situatiilor de urgenta determinate de tipurile de risc respective, care au afectat elemente de infrastructura sau obiective aflate in administrare (lucrari hidroelectrice de aparare, drumuri nationale, autostrazi, poduri etc.). Cuantificarea pagubelor produse pe timpul manifestarii tipurilor de risc se realizeaza la nivelul Inspectoratului General de Sat pentru Situatii de Urgenta.

Cladiri subrede la MApN

Referitor la patrimoniul aflat in administrarea Ministerului Apararii Nationale (MApN), urmare a analizarii principalelor riscuri generate de dezastrele naturale, a rezultat ca riscul major este cel generat de cutremure, avand in vedere starea necorespunzatoare a unora din cladirile utilizate de structurile ministerului. In scopul reducerii acestui risc, MApN a planificat si efectuat, in limita bugetului aprobat, expertize si consolidari la unele din cladirile cu risc seismic ridicat, costul mediu estimat al acestor lucrari pe ultimii cinci ani fiind de 32,7 milioane lei, reprezentand circa 0,05% din PIB prognozat pentru anul 2014. Situatia existenta impune continuarea lucrarilor de consolidare, costul estimat pentru astfel de lucrari in perioada 2015-2017 fiind de 51,3 milioane lei, suma fiind inclusa in cheltuielile bugetare din perioada mentionata.

author avatar
National
878 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger