AcasăPoliticaCe precizeaza reprezentatii Ministerului Justitiei in privinta extradarii lui Ghita

Ce precizeaza reprezentatii Ministerului Justitiei in privinta extradarii lui Ghita

De frica ”beciului domnesc”, Sebastian Ghita l-a ”demisionat” pe presedintele Iohannis

Fostul deputat Sebastian Ghita, aflat la momentul de fata in custodia autoritatilor sarbe, urmeaza sa fie adus in tara in perioada urmatoare.

Cum multi se intrebau care anume vor fi pasii care vor fi urmati in cazul extradarii fostului deputat, gasit in cursul noptii trecute in capitala Serbiei, dupa ce fusese cautat de oamenii legii din decembrie anul trecut, si avand in vedere ca s-a aflat ca aceasta procedura se deruleaza prin intermediul Ministerului Justitiei, din directia institutiei conduse de catre Tudorel Toader s-au facut publice o serie de precizari in acest caz, pe care le redam in cele ce urmeaza, integral:

„Avand in vedere solicitarile adresate de catre reprezentanții mass media și pentru informarea opiniei publice, Ministerul Justiției comunica urmatoarele:

Procedura extradarii este reglementata de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Extradarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita in baza Conventiei europene de extradare, incheiata la Paris la 13 decembrie 1957 si a protocoalelor sale aditionale, incheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 si la 17 martie 1978, ratificate de Romania prin Legea nr. 80/1997.

Procedura extradarii este o procedura speciala care priveste persoane date in urmarire internationala si care s-au refugiat pe teritoriul altor state in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala, judecata sau de la executarea unei pedepse.

In materia extradarii, Ministerul Justitiei are atributia de a solicita extradarea dintr-un stat strain a unei persoane date in urmarire internationala cu privire la care exista confirmarea localizarii sau arestarii (in vederea extradarii) acelei persoane pe teritoriul statului solicitat.

In conformitate cu dispozitiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de indata ce instanta emitenta a mandatului de arestare preventiva este informata despre localizarea pe teritoriul unui stat strain a unei persoane date in urmarire internationala sau cautate de autoritatile judiciare romane, aceasta stabileste, printr-o incheiere motivata, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru a se solicita extradarea.

Ministerul Justitiei isi indeplineste atributiile stabilite prin lege dupa primirea incheierii definitive a instantei de judecata, insotita de documentele prevazute de lege si de instrumentul international aplicabil”.

Pe fond, solutionarea unei cereri de extradare se face in conformitate cu legislatia statului solicitat”.
Totodata, e de mentionat ca sefa MAI, Carmen Dan, a subliniat ca procedura de extradare” in cazul fostului deputat „dureaza aproximativ 40 de zile”.

207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger