AcasăPoliticaCe asigurari anunta Iohannis ca a primit de la premierul britanic in...

Ce asigurari anunta Iohannis ca a primit de la premierul britanic in privinta romanilor aflati in UK

Marea Britanie nu a avut un „plan  B” in privinta referendumului din 23 iunie. A spus-o presedintele Iohannis, de la Bruxelles. Ceea ce inseamna ca oficialii britanici nu s-au asteptat la rezultatul inregistrat, dar si ca acum vor fi nevoiti nu doar sa accepte realitatea, ci si sa gaseasca solutii.

A fost o prima zi de consultari, pe tema Brexit si urmeaza a doua. Insa inainte de a discuta cu liderii celor 27 de state din marea familie europeana, dar si cu premierul Marii britanii, tara ai carei locuitori si-au manifestat, recent, intentia de a iesi din UE, presedintele roman a anuntat cateva concluzii ale discutiilor de marti seara.

Marea Britanie va respecta dorinta locuitorilor, exprimata prin referendum, insa vor mai trece cateva saptamani pana cand oficialii vor avea o „abordare mai clara” in privinta acestei chestiuni, a precizat, de la Bruxelles, seful statului. Si ca, foarte probabil, abia in toamna se vor incepe negocierile formale, cu un alt prim-ministru decat Cameron. „Este, din pacate, foarte clar ca nimeni nu a avut un plan B. Acest lucru ne arata ca toti s-au asteptat sa se voteze pentru REMAIN si au fost surprinsi de rezultat. Chiar premierul Cameron ne-a confirmat ca tabara LEAVE nu are niciun plan concret”, a explicat Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a anuntat, inaintea noii runde de discutii ce va avea loc miercuri la Bruxelles, faptul ca partea romana e decisa sa sustina cat mai bine cauza romanilor care lucreaza sau sunt stabiliti in Marea Britanie. „Trebuie sa avem grija sa intram bine pregatiti in negocieri (…) e nevoie (…) de calm si de multa luciditate (…) suntem hotarati sa ne negociem pozitia foarte bine”, a sustinut presedintele.

In acelasi sens, seful statului a anuntat ca primul-ministru britanic l-a asigurat ca nu vor fi probleme pentru romanii aflati in Anglia. „Am primit asigurari de la premierul Cameron, in numele Marii Britanii, nu in nume personal, ca romanii vor putea sa ramana, vor putea sa munceasca si si-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo”, a tinuit sa transmita presedintele, cu referire la episoadele cu iz xenofob, de dupa Brexit.

sursa foto: presidency.ro

92 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger