AcasăPoliticaCCR strica planurile USL pentru noua Constitutie

CCR strica planurile USL pentru noua Constitutie

CCR va decide pe 14 noiembrie daca este sau nu constitutionala coborarea pragului de participare la referendum, de la 50 la 30%. Motivul: imposibilitatea constituirii legale a completului de sedinta.

Amanand decizia referitoare la legea referendumului, CCR pune bete-n roatele USL-ului

Indiferent de verdict, amanarea arunca in aer planurile USL de legiferare a unei noi Constitutii odata cu alegerea viitorului presedinte. Concret, USL dorea sa organizeze referendumul pentru revizuirea Constitutiei concomitent cu primul tur al prezidentialelor, un referendum care urma sa treaca ca-n branza din moment ce pragul de participare era de doar 30%. Problema este ca CCR a decretat ca legea care reduce pragul poate sa fie aplicata doar dupa un an, prin urmare ea ar trebui promulgata inainte de 20 noiembrie pentru ca planurile USL sa reuseasca. In acest context, discutarea sesizarii de neconstitutionalitate pe 14 noiembrie face practic imposibila incercarea de adoptare a unei noi Constitutii cu un prag redus de participare.

Concluzia: USL ori o lasa balta cu adoptarea proiectului sau constitutional, ori incearca sa-l treaca printr-un referendum cu prag de prezenta de 50%, asumandu-si astfel un esec programat.

author avatar
Simona Badulescu
786 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger