AcasăPoliticaCCR, reactie oficiala in cazul Grebla: Beneficiaza de prezumtia de nevinovatie

CCR, reactie oficiala in cazul Grebla: Beneficiaza de prezumtia de nevinovatie

La scurta vreme dupa ce procurorii anticoruptie au anuntat ca pe numele lui Toni Grebla, judecator al CCR, s-a inceput urmarirea penala, reprezentantii Curtii Constitutionale au avut o prima reactie oficiala.

Astfel, prin intermediul unui comunicat de presa, membrii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au facut o serie de precizari in acest caz, ca urmare a sedintei de plen de joi. Astfel, magistratii Curtii precizeaza ca judecatorii CCR nu pot fi arestati sau trimisi in judecata decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei, Senatului sau a Presedintelui, ori la cererea Procurorului General al Romaniei.

Totodata, judecatorii Curtii Constitutionale mentioneaza ca Grebla, asemeni oricarei persoane, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare. Nu in ultimul rand, se face o precizare extrem de importanta – si anume faptul ca judecatorii CCR sunt suspendati din functie incepand cu data trimiterii in judecata.

Va prezentam in continuare, integral, comunicatul Curtii Constitutionale:

„Plenul Curtii Constitutionale, reunit in sedinta din 22 ianuarie 2015,

Luand act de comunicatul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie, publicat pe site-ul institutiei, din care rezulta ca, fata de domnul judecator Toni Grebla, se efectueaza acte de urmarire penala pentru savarsirea unor infractiuni,

Face urmatoarele precizari:

Potrivit art.66 alin.(1) si (3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale:

(1) Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

(3) De la data trimiterii in judecata penala, judecatorul Curtii Constitutionale este suspendat de drept din functia sa. In caz de condamnare definitiva, el este exclus de drept, iar in caz de achitare, suspendarea inceteaza.

Prin urmare, judecatorii Curtii Constitutionale pot fi urmariti penal fara incuviintarea autoritatilor prevazute la art.66 alin.(1), dar nu pot fi arestati sau trimisi in judecata decat in conditiile legii.

De asemenea, judecatorii Curtii Constitutionale sunt suspendati de drept din functie de la data trimiterii in judecata penala.

Pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare, orice persoana, inclusiv judecatorul Curtii Constitutionale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, potrivit dispozitiilor art.23 alin.(11) din Constitutia Romaniei,  republicata”.

Va reamintim ca joi s-a aflat faptul ca Toni Grebla, judecator al Curtii Constitutionale, a ajuns in vizorul DNA, pe numele sau fiind inceputa urmarirea penala. Fostul senator PSD este acuzat de catre procurorii anticoruptie de trafic de influenta, in forma continuata, constituirea unui grup infractional organizat -„in forma constituirii si in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate”, precum si de „efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger