AcasăPoliticaCCR il ingroapa pe Sova in hartii

CCR il ingroapa pe Sova in hartii

Pusi sa faca lumina in cazul votului pentru retinerea si arestarea pesedistului Dan Sova, judecatorii constitutionali au respins sesizarea presedintelui Klaus Iohannis, dar au admis-o pe cea a CSM, obligand Senatul sa publice in Monitorul Oficial o hotarare prin care sa consemneze rezultatul votului.

Dan Sova este in continuare la adapost de procurori

„In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in Plenul Senatului”, a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, mentionand insa ca Senatul nu are un termen in care sa se conformeze deciziei CCR.  In context, Zegrean a explicat ca, odata publicata, hotararea Senatului poate fi atacata la Curtea Constitutionala, ceea ce ar duce, de principiu, chiar la reluarea votului.  Decizia CCR i-a luat prin surprindere pe senatori, multi dintre ei sustinand ca ne aflam in fata unei premiere. Printre cei care si-au permis sa-i traga de maneca pe judecatorii constitutionali se numara si Calin Popescu Tariceanu. „Nu incape nicio indoiala ca Senatul se va conforma deciziei Curtii Constitutionale. Trebuie totusi mentionat faptul ca in cei 25 de ani scursi de la Revolutia din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotararile negative.

Curtea Constitutionala i-a bagat in ceata pe senatori

Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curtii Constitutionale schimba complet cutuma parlamentara”, a afirmat presedintele Senatului. Totodata, acesta a sustinut ca Parlamentul „are un drept constitutional si suveran legat de incuviintarea fie a urmaririlor penale, fie a arestarilor”. „Prin urmare, atunci cand este solicitat, el nu trebuie sa raspunda automat printr-un aviz favorabil. Poate sa dea aviz favorabil sau nefavorabil, dupa ce analizeaza fiecare caz in parte. Mai mult decat atat, atunci cand vorbim despre libertatea individului, intr-o tara democratica, cred ca aceasta este cel mai pretios bun pe care-l avem si trebuie sa tratam acest lucru cu cea mai mare responsabilitate”, a conchis Tariceanu.

[poll id=”979″]

author avatar
Adelina Ionicel
405 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger