AcasăPoliticaCazul Sova. DNA cere, din nou, documente de la Senat: Refuzul constituie...

Cazul Sova. DNA cere, din nou, documente de la Senat: Refuzul constituie infractiunea de obstructionare a justitiei

In conditile in care, atat saptamana trecuta, cat si in urma cu doua saptamani, procurorii anticoruptie inaintasera doua solicitari in acest sens, reprezentantii DNA au revenit cu o astfel de solicitare, adresata presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, de a trimite institutiei o serie de documente in privinta senatorului Dan Sova.

DNA solicita ca aceste inscrisuri – in privinta solicitarii privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului PSD, votata – si respinsa- pe 25 martie, sa fie trimise „in cel mai scurt timp”. De asemenea, Directia Nationala Anticoruptie ar vrea sa primeasca de la Camera Superioara a Parlamentului si toate inscrisurile intocmite de Senat in perioada 2014 – 2015, in cazul solicitarilor privind urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva inaintate de catre DNA in cazul senatorilor in functie in acest interval.

Nu in ultimul rand, reprezentantii DNA tin sa mentioneze ca au precizat, in solicitarea de fata, faptul ca un eventual refuz in aceasta cauza s-ar putea incadra la „infractiunea de obstructionare a justitiei”, fapta prevazuta in Codul Penal.

Mai mult, DNA precizeaza ca precedentele cereri au respectat pasii legali, drept urmare nu era cazul sa fie adresate anterior Ministerului Justitiei.

Va amintim ca Dan Sova, fost ministru al Transporturilor, este cercetat de DNA, fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu.

Va prezentam, in cele ce urmeaza, cererea DNA:

Directia Nationala Anticoruptie revine cu o noua cerere adresata presedintelui Senatului dl. Calin Popescu Tariceanu prin care solicita predarea, in cel mai scurt timp, a unor inscrisuri necesare cauzei in care senatorul sOVA DAN-COMAN este cercetat cu privire la savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu. (detalii comunicat 494 din 13 martie 2015).

Concret, DNA cere predarea:

1. tuturor inscrisurilor intocmite de Senatul Romaniei ca urmare a cererii DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului sova Dan Coman;

2. tuturor inscrisurilor intocmite de Senatul Romanei in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015.

Cererea de predare de inscrisuri adresata presedintelui Senatului de catre procurorii DNA se intemeiaza pe dispozitiile art. 170 alin 1 Cod Procedura Penala, potrivit caruia „In cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni si sunt temeiuri de a se crede ca un obiect ori un inscris poate servi ca mijloc de proba in cauza, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune persoanei fizice sau juridice in posesia careia se afla sa le prezinte si sa le predea, sub luare de dovada”.

In prezenta cererea se arata ca „refuzul de punere a dispozitia DNA a inscrisurilor solicitate constituie infractiunea de obstructionare a justitiei (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”.

Precizam ca alte doua cereri similare fusesera trimise presedintelui Senatului, de catre procurorii DNA, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun raspuns.

Subliniem ca afirmatiile facute in spatiul public potrivit carora cererile anterior mentionate ar fi trebuit transmise Senatului, de catre DNA, prin intermediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de casatie si al Ministerului Justitiei, sunt eronate, deoarece respectiva procedura, fiind o procedura speciala, este aplicabila numai in situatia cererii de incuviintare a retinerii/arestarii (membrilor parlamentului) ori a urmaririi penale (a ministrilor sau fostilor ministri care sunt si membri ai parlamentului).

Or, in situatia de fata, procurorii DNA solicita Senatului inscrisuri necesare cauzei, astfel incat sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun, aceleasi care s-ar aplica in imprejurarea in care un organ de urmarire penala ar cere unei institutii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de proba.

151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger