AcasăPoliticaBasescu, critic la adresa succesorului sau, in materie de deplasari externe: A...

Basescu, critic la adresa succesorului sau, in materie de deplasari externe: A facut multe vizite, niciuna n-a avut miez

La doar cateva zile de cand klaus Iohannis vorbea, in Parlament, despre „menirea” vizitelor externe pe care le-a facut in decursul anului, printre care ideea de a „de a reface legaturi strategice”, fostul sef al statului considera ca deplasarile  in afara tarii de pe agenda oficiala a succesorului sau de la Cotroceni nu ar fi fost nimic altceva decat „vizite sterpe”.

In contextul implinirii unui an de cand Iohannis a preluat prerogativele primului om in stat, Traian Basescu nu a fost deloc bland in analiza activitatii -pe plan extern- a actualului sef al statului. Seara trecuta, actualul lider al Miscarii Populare a caracterizat in cateva cuvinte, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, aceste aspecte. „Atributul primordial al presedintelui Romaniei tine, pe de o parte de politica externa, si pe de alta parte de securitate. A facut multe vizite, niciuna n-a avut vreun miez, pur si simplu au fost vizite de prezentare”, considera Traian Basescu.

De altfel, fostul lider de la Cotroceni a oferit si o exemplificare, menita sa intareasca spusele sale.  „A fost in Polonia. Eu am semnat in 2009 parteneriatul strategic cu Polonia care viza cooperare pe chestiuni de securitate, cooperare pe dezvoltare regionala. Nu mai era Basescu, venise Iohannis. Trebuia sa scoata cel putin o foaie de parcurs a acestui parteneriat strategic, nu? (…) Au fost vizite sterpe”, a conchis fostul lider de la Cotroceni.

Referitor la aspectul mentionat de Traian Basescu, va reamintim o parte dintre chestiunile mentionate de Klaus Iohannis in discursul sau, de miercurea trecuta, mai exact din mesajul adresat alesilor, de la tribuna Parlamentului, cu ocazia implinirii unui an de la preluarea mandatului de sef al statului. „In anul 2015, recastigarea normalitatii a insemnat si demersuri in plan extern. Ma refer in mod particular la restabilirea prestigiului Romaniei in exterior, la profilarea sa in cadrul NATO si al Uniunii Europene si la intarirea parteneriatelor noastre strategice. 2015 a fost un an in care nu doar am confirmat, ci am adancit si transpus in actiuni si decizii concrete optiunile majore ale politicii noastre externe”, a precizat Iohannis. Seful statului a adaugat urmatoarele aspecte: „Vizitele externe pe care le-am facut anul acesta, precum si primirea in Romania a numerosi sefi de state si de guverne au avut tocmai aceasta menire – de a da tarii noastre o voce mai puternica, de a intari relatii cu aliati traditionali, de a reface legaturi strategice, de a ne apropia de state din regiune”, dar si acela ca ” din diverse motive pe care nu doresc sa le comentez aici, Romania s-a aflat intr-o oarecare izolare in anii anteriori. Am dorit sa schimbam cu totul aceasta stare de fapt in 2015, ceea ce explica si dinamica mai mare din acest an in activitatea de politica externa”.

139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger