AcasăPolitica”Proiectul Iohannis” a intrat in stand-by

”Proiectul Iohannis” a intrat in stand-by

In USL nu e loc de compromis. Negocierile de ieri, de la Vila Lac, au esuat, liberalii si social-democratii urmand sa reia, din nou, astazi, discutiile privind locul pe care Klaus Iohannis il va ocupa in Guvern.

Klaus Iohannis, reticent in fata ofertelor venite de la PSD

Bun sa conduca Ministerul Afacerilor Interne, liberalul Klaus Iohannis nu este agreat de pesedisti si pentru postul de vicepremier. Pentru ca nu-si permit totusi sa-l trateze cu refuz, social-democratii au venit cu o propunere pe care primarul Sibiului nu avea cum sa o accepte.  In viziunea pesedista, Iohannis urma sa fie responsabil cu aderarea la Schengen, in timp ce Gabriel Oprea continua sa coordoneze ISU si DGIPI. Altfel spus, prim-vicepresedintele PNL ajungea cumva un fel de subordonat al lui Oprea. Pentru ca Iohannis a strambat din nas la oferta ”generoasa”, premierul Ponta a plusat, sustinand ca liberalul se poate ocupa si de partea ”economica”. In traducere libera: un ministru al Internelor, care, in calitate de vicepremier, va avea atributii pe zona economica si aderare la Schengen. Adica o struto-camila marca USL.

Vrea deja sa faca schimbari in Guvern

Crin Antonescu nu a cedat in fata partenerilor de guvernare

Desi cooptarea lui in echipa guvernamentala nu a fost batuta in cuie, Klaus Iohannis vorbeste deja de schimbari importante.  ”Avand in vedere ca se intra in Parlament (Guvernul trebuie sa primeasca un vot de incredere – n.r) este clar ca, daca una din partile implicate in guvernare doreste sa faca propuneri in modificare, altele decat cele propuse de noi, de PNL, este un moment potrivit pentru a discuta aceste modificari. Se poate convoca Parlamentul in sedinta comuna si se poate aproba noua structura a Guvernului”, a afirmat prim-vicepresedintele PNL.

Bomba liberalilor s-a fasait

Desi recunosc ca mutarea cu Iohannis i-a prins pe picior gresit, recenta iesire a acestuia le da speranta social-democratilor. ”I-am ascultat discursul si mi s-a parut usor ridicol. Daca iti doresti atat de mult binele tarii si vrei sa contribui la o mai buna guvernare, pleci de la primarie. Iohannis a aratat ca se agata de scaunul de la Sibiu. A fost o «smecherie»   a lui Antonescu si ne-a incurcat destul de rau, dar vad ca Iohannis a reusit sa ne descurce ”, ne-a declarat un vicepresedinte PSD.

Hrebenciuc, avertisment pentru Antonescu: Ai sa ajungi ca Tariceanu!

In opinia lui Viorel Hrebenciuc, viitorul lui Crin Antonescu nu suna prea bine

Jocul la intimidare al liberalilor l-a fortat pe social-democratul Viorel Hrebenciuc sa lase diplomatia la o parte si sa adopte un ton mai amenintator. Pentru urechile penelistilor cu memorie scurta, dar mai ales cele ale lui Crin Antonescu, deputatul PSD a narat esecul inregistrat de Calin Popescu Tariceanu dupa ce a rupt-o cu social-democratii. ”Coalitia cu liberalii (din perioada 2006-2008 – n.r) nu a mers in continuare nu din vina PSD-ului, ci din vina inadvertentelor din actiunea PNL, condus, la vremea respectva, de domnul Tariceanu, care a gresit amarnic. Ca o consecinta, a si fost schimbat. (…)  O eventuala iesire de la guvernare cred ca ii va crea mari probleme si domnului Crin Antonescu in partid. Cum a patit domnul Tariceanu poate pati foarte bine si domnul Antonescu”, a explicat Viorel Hrebenciuc. Totodata, acesta a precizat ca PNL nu are dreptul ”nici politic, nici moral” sa-si impuna masurile in Guvern. ”Masurile liberale trebuie aplicate daca ai castigat alegerile cu 60 la suta, tu, PNL. Dar, atata timp cat esti intr-o coalitie, trebuie sa te supui regulilor unei coalitii”, a conchis deputatul PSD.

author avatar
Ana-Maria Ludatser
715 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger