AcasăNewsPNL si-a rupt gatul dupa pierderea lui Tariceanu

PNL si-a rupt gatul dupa pierderea lui Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu risca sa ajunga client al DNA in dosarul retrocedarilor ilegale

Sa fii partidul care a dat presedintele Romaniei si sa stai aproape trei ani in opozitie, dar sa pierzi cu brio alegerile reprezinta o performanta de care doar un partid romanesc ar fi putut fi in stare. Numele partidului: PNL.

Calin Popescu Tariceanu risca sa ajunga client al DNA in dosarul retrocedarilor ilegale

Partid istoric cu mari pretentii, PNL este in pragul celei mai rusinoase infrangeri din toata existenta sa. Dupa 26 de ani de democratie postdecembrista, praful se va alege de fumurile de mari boieri liberali in momentul in care plebeea Gabriela Firea isi va infige stanga in Primaria Capitalei. Iar reusita nu va fi victoria PSD-ului, sa ne intelegem, ci esecul PNL-ului. Un esec prevazut probabil de Calin Popescu Tariceanu in momentul in care acesta a decis sa spuna ”adio” liberalilor, asta dupa ce urmasii Bratienilor au acceptat corcirea cu pedelistii lui Basescu. Cert este ca, odata cu retragerea lui Crin Antonescu si plecarea lui Calin Popescu Tariceanu, penelistii au ramas fara lideri, iar partidul a inceput sa se duca in cap. Evolutie explicabila doar prin prestatia jalnica a co-presedintilor Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Impusa de Klaus Iohannis la conducerea PNL, Alina Gorghiu nu a demonstrat calitati de lider si nu a reusit sa puna saua pe boemii liberali, care au facut in continuare ce i-a dus capul. Prins in lesa unor vechi dosare, ”buldogul” Vasile Blaga si-a schimbat registrul si s-a comportat mai mult ca un pechinez. Rezultatul: PNL a intrat in deriva si din ditamai partidul prezidential a devenit practic peste noapte sacul de box al PSD. Ca sa iasa din impas, liberalii au nevoie ca de aer de un lider adevarat. De care insa nu vor avea parte din moment ce si-au pierdut singura rezerva viabila: Tariceanu. Iar cum decaderea PNL-ului pune sub semnul intrebarii si viitorul dreptei dambovitene, scenaristii de serviciu s-au apucat sa reinvie scenarii raposate de mai bine de un an, cum ar fi de exemplu cel referitor la numirea lui Traian Basescu in fruntea guvernului.

Liberalii contribuie la cresterea cotei PSD

Repudiat practic de Cotroceni si fara oameni in aparatul guvernamental, PNL a atins ”performanta” de a fi perceput drept partid aflat la putere – postura in care va deconta toate gafele si prostiile spuse si facute de presedintele Iohannis si de Guvern. Culmea este ca liberalii nu s-au multumit doar cu atat, ci au opintit si ei din greu la demolarea propriului partid. Asumarea neconditionata a unui presedinte care le da buna ziua doar de Ziua Nationala, inghitirea voioasa a hapului guvernului tehnocrat, batalia interna crancena dintre fostii penelisti si fostii pedelisti, adoptarea unei pozitii defensive in fata acuzatiilor PSD, schimbarea repetata a candidatului propriu la Primaria Generala echivaleaza cu o sinucidere politica. Nu degeaba majoritatea analistilor sustin in cor ca PNL i-a intins covor rosu Gabrielei Firea drept spre scaunul de primar general. Ba sunt unele voci (a lui Bogdan Chireac de exemplu) care spun ca PSD va obtine cel putin 10% in plus la parlamentarele din toamna, gratie prestatiei politice jalnice a PNL.

Tariceanu nu este interesat de o alianta cu ”caricaturile” liberale conduse de Gorghiu si Blaga

Bomboana pe coliva PNL-ului a infipt-o Calin Popescu Tariceanu. Care nu numai ca a reusit sa puna pe roate un nou partid liberal, ALDE, dar si-a si consolidat locul pe scena politica, fiind perceput astazi ca singura voce care isi permite sa critice deschis temuta DNA. Fost lider al PNL, Tariceanu nu a incetat sa deplanga soarta liberalilor de altadata si sa denigreze actuala conducere penelista. ”Pentru ALDE e bine sa ramana actuala conducere a PNL”, a luat Tariceanu peste picior cuplul de lideri Gorghiu-Blaga. Constient de slabiciunea PNL-ului, Tariceanu si-a permis sa anunte si ca nu este interesat de vreo alianta cu fostii sai colegi, si asta in conditiile in care ALDE nu a trecut inca prin botezul unor alegeri. ”Am discutat cu colegii mei, noi avem o pozitie politica pe care nu ne-o schimbam pentru ca acest lucru mi se pare mai grav si mai important decat a face un compromis cu un partid care este din pacate, astazi, PNL si care sa duca la instaurarea unui climat de frica, de teroare in societate si sa ne intoarcem catre ceea ce a fost in anii ‘50. In toamna, dupa alegeri, se poate pune teoretic aceasta problema, cu cine se va face majoritate si eu am sa va spun urmatorul lucru: un partid care nu imbratiseaza acelasi set de valori si de principii cu noi si care doreste o caricatura de stat de drept, un stat de drept politienesc, cu un stat in care, practic, asistam la republica procurorilor, eu nu ma pot alia, prefer sa stau in opozitie, indiferent ce s-ar intampla, nu sunt ahtiat sa intram la guvernare cu orice pret”, a decretat fostul lider liberal.

Iohannis o tine gaia-matu cu tehnocratii

Ca si cum nu ar fi suficienta degringolada pe scena noastra politica, Klaus Iohannis s-a gandit ca ar fi bine sa bage si el batul prin gard anuntand (via consilierul sau pe politica interna, Laurentiu Mihai Stefan – care intre 2004-2015 a fost ”Specialist in Probleme Politice” al Ambasadei SUA la Bucuresti) ca intentioneaza sa numeasca tot un premier tehnocrat si dupa alegerile parlamentare din toamna. ”PSD si PNL vor obtine fiecare 32%-35% la alegerile legislative si prin urmare nu vor reusi sa guverneze singure. Cele doua grupuri mari inca mai au nevoie de aliati pentru a ajunge la acele numere care sa le permita sa formeze o majoritate, astfel incat acesta este un joc deschis. Evident, presedintele va fi in cautarea unui prim-ministru. Vom vedea daca este un prim-ministru politic sau unul cu o cariera politica mai scurta, sa nu mai vorbim chiar si de un tehnocrat… exista inca multe semne de intrebare”, a declarat, ieri, Stefan. Culmea, varianta a reusit sa o inflameze pana si pe Alina Gorghiu, care s-a grabit sa anunte ca PNL este satul pana peste cap de tehnocrati. ”Analizele consilierului prezidential reprezinta punctul sau personal de vedere pe care il respect, dar nu reprezinta si viziunea PNL. Tehnocratia este doar o solutie temporara, viabila doar pe termen scurt, pentru a asigura stabilitate intr-un an electoral complicat”, a ripostat Gorghiu, inainte chiar ca PSD sa apuce sa deschida gura.

author avatar
Simona Badulescu
1.704 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger