AcasăNewsPloi ucigase in Japonia

Ploi ucigase in Japonia

Doua milioane de oameni au primit ordine de evacuare iar mai multe uzine au oprit productia

Bilantul uman in urma precipitatiilor torentiale care lovesc de saptamana trecuta vestul Japoniei a ajuns la cel putin 66 de morti si 45 de disparuti, au anuntat ieri autoritatile.

Doua milioane de oameni au primit ordine de evacuare iar mai multe uzine au oprit productia

Cea mai afectata este regiunea Ehime (sud-vest) dar si prefecturile Hiroshima, Fukuoka, Okayama, Kochi si Gifu. 54.000 de oameni (salvatori, pompieri, politisti si soldati) au fost mobilizati pe teren unde puhoaiele au facut prapad. 3,6 milioane de persoane au primit ordin de evacuare in 18 prefecturi din tara, din care 1,7 milioane sunt din Hiroshima. Salvatorii se luptau ieri cu apele pentru a veni in ajutorul celor ramasi pe acoperisuri, ”o cursa contra cronometru”, a declarat premierul nipon Shinzo Abe.Precipitatiile record din ultimele zile au antrenat alunecari de teren si inundatii masive au prins in capcana numeroase persoane. In unele zone, ordinul de evacuare nu a putut fi respectat pentru ca viteza apelor genera pericol de moarte la orice deplasare.

Residents are evacuated to a safer place from floodwaters caused by heavy rains in Kurashiki Okayama prefecture southwestern Japan Saturday July 7 2018 Torrents of rainfall and flooding continued to batter southwestern Japan Koki SengokuKyodo News via AP

Televiziunile au difuzat imagini in care apareau oameni agitand pe acoperisurile casei prosoape albe pentru a fi vazuti si recuperati, autoritatile mobilizand in ajutorul lor elicoptere, barci si alte vehicule.In anumite zone, precipitatiile au depasit un metru iar uzine precum Panasonic, Mitsubishi Motors si Mazda au fost nevoite sa-si opreasca liniile de productie. Vara, Japonia este frecvent lovita de importante fronturi ploioase, in plus fata de taifunurile violente care se inregistreaza in acest anotimp. Avertismentele pentru ploi abundente raman in vigoare pentru trei prefecturi, iar meteorologii au prognozat precipitatii de peste 300 de mililitri pana astazi  dimineata pe insula Shikoku. Ordinele de evacuare au ramas valabile pentru 2 milioane de japonezi, iar alte 2,3 milioane de persoane din aceasta tara au fost sfatuite sa isi paraseasca locuintele, desi ploile s-au oprit si apele au inceput sa se retraga in anumite regiuni. Avertismente pentru alunecari de teren au fost emise in peste un sfert din totalul prefecturilor din Japonia.

author avatar
Tudor Borcea
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger