AcasăNewsPleaca, Mugabe!

Pleaca, Mugabe!

In timp ce poporul ii cere sa plece, Mugabe se agata pana in ultimele clipe de putere, ca un dictator ce se respecta

De cinci zile, autoritarul presedinte din Zimbabwe, Robert Mugabe, nu-si mai poate guverna tara. Sub presiunea armatei si a poporului furios, Mugabe a fost demis de la sefia propriului partid care i-a cerut sa paraseasca puterea.

In timp ce poporul ii cere sa plece Mugabe se agata pana in ultimele clipe de putere ca un dictator ce se respecta

La o zi dupa o uriasa manifestatie ce a avut loc pe strazile capitalei Harare pentru sustinerea interventiei armatei si plecarea presedintelui Robert Mugabe de la carma tarii, conducerea partidului Zanu-PF, aflat la putere din 1980,  a anuntat destituirea lui Mugabe de la presedintia partidului, functia fiind preluata de vicepresedintele Emmerson Mnangagwa, care a fost demis saptamana trecuta se pare la ordinul sotiei lui Mugabe, Grace. Emmerson Mnangagwa a fost si desemnat oficial candidat la alegerile prezidentiale de anul viitor.

Ultimatum pana astazi

Dupa ce armata l-a plasat in arest la locuinta sa, de fapt in palatul unde locuieste impreuna cu ”sinistra sotie”, Mugabe (93 de ani) a refuzat categoric sa paraseasca puterea.

Partidul Zanu-PF a informat ca va declansa in Parlament procedura de destituire a lui Mugabe din functia de sef al statului, daca nu o va parasi de buna voie, astazi. Intr-o saptamana, eroul independentei tarii, devenit de mult un despot, si-a pierdut ”scuturile”: armata, care a preluat controlul tarii, poporul, care i-a cerut pe strada sa plece, si partidul Zanu-PF, care pana acum i-a fost loial ”tovarasului Bob”. Insa observatorii apreciaza ca Mugabe nu va fi usor de indepartat de la putere, presedintele avand reputatia de a fi incapatanat si un fin tactician. Inaintea crizei din tara, el anuntase ca se va prezenta la prezidentialele din 2018, in ciuda crizei economice abisale in care a prabusit Zimbabwe, unde rata somajului este de 90%. Insa criticii sai il suspecteaza ca pregateste sa o aduca la succesiune pe sotia sa Grace.

author avatar
Tudor Borcea
106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger