AcasăNewsPlata defalcata a TVA, explicata de Fisc

Plata defalcata a TVA, explicata de Fisc

Fiscul a incercat sa explice viitorul sistem de plata defalcata a TVA, care va fi introdus din ianuarie si optional din octombrie, intr-o sesiune de intrebari-raspunsuri derulata online cu mai multi antreprenori.

Contul de tva poate fi executat prin poprire si pentru alte debite in afara de tva?

Contul de TVA poate fi executat silit pentru plata TVA datorata bugetului de stat, precum si pentru plata altor obligatii bugetare restante existente in evidentele fiscale ale organelor fiscale centrale. Contul de TVA poate fi executat silit si in baza unor titluri executorii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii.

Cum se definesc persoanele fizice impozabile si cine intra in aceasta categorie?

Persoanele fizice care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati (ex. activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora), sunt persoane impozabile in scopul TVA.

De ce facilitati beneficiaza o asociatie profesionala de avocati, impozabila din punct de vedere TVA ,care opteaza pentru aplicarea sistemului de la 1 octombrie 2017?

Puteti beneficia de anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017 inclusiv, bineinteles daca va aflati in aceasta situatie.

Societatile cu cod de TVA anulat vor fi supuse sistemului SPLIT TVA ? Daca da, reglementarile sunt identice cu cele ale societatilor platitoare de TVA?

Persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.

In cazul inregistrarii Split TVA cu data de 01.10.2017, se plateste TVA defalcat doar facturilor emise incepand cu data de 01.10.2017, pentru cele mai vechi regulile raman neschimbate? Deoarece avem furnizori care au scadente de 90/120 de zile, pentru aceste facturi (emise inainte de 01.10.2017), platile lor vor fi neschimbate (nu vor intra in incidenta acestei OG?)

Pentru facturile emise anterior datei de 1 octombrie 2017, persoanele impozabile au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data de la care aplica optional plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data.

Daca optez in luna noiembrie pentru plata defalcata de TVA, mai beneficiez de reducerea de 5% din impozitul pe profit aferent trimestrului IV?

Potrivit prevederilor in vigoare, daca optati incepand cu luna noiembrie 2017, beneficiati de facilitatea mentionata.

Daca un partener al meu opteaza pentru sistemul de split TVA de la 01.10.2017, sunt obligat si eu sa am un cont special de TVA chiar daca nu optez pentru acest sistem? Mai exact: 1. In ce cont o sa imi faca plata pentru baza respectiv pentru TVA un client care a optat pentru split TVA? 2. Din ce cont o sa platesc eu baza respectiv TVA-ul unui furnizor care a optat pentru split TVA?

In situatia in care nu optati pentru aplicarea mecanismului in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017 nu aveti obligatia utilizari unui cont de TVA. Incasarile/platile se vor efectua in/din contul curent pentru intreaga suma.

Ce se intampla cu TVA-ul cu drept de deducere, aferent achizitiilor pentru care plata s-a facut cu cardul, on line? Avand in vedere ca in prezent exista reglementare doar pentru cei care incaseaza cu cardul, ce reglementari vor fi pentru platile on line, efectuate cu cardul ?

Mecanismul platii defalcate a TVA nu schimba decat modalitatile de efectuare a platilor TVA intre furnizori, clienti si bugetul de stat, celelalte reguli de stabilire a TVA colectat si deductibil sunt cele prevazute in Codul Fiscal.

In contextul in care o firma este inregistrata cu TVA normal si vine scadenta, ce se intampla daca la data de 25 nu fac plata TVA-ului integral, mai putin cu TVA-ul neincasat efectiv ?

Conform dispozitiilor art. 273 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale principale, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.

In cazul unei societati care este in permanenta pozitie de recuperare a TVA de la stat (exportator, proiecte imobiliare aflate in fata de investitii, etc ) si care sporadic are vanzari pe teritoriul Romaniei, pentru care colecteaza TVA, cum se va proceda la transferul sumei colecate in contul de TVA , avand in vedere ca societatea are in permanenta de recuperat TVA si nu doreste sa opteze pentru rambursare ?

In O.G. nr. 23 /2017 nu se prevad exceptii pentru situatia descrisa de dvs. Ca urmare transferurile din contul de TVA in contul curent se efectueaza in urma verificarii facute de organul fiscal, chiar daca aveti deconturi cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata fara optiune de rambursare.

Procesatorul platilor on line, cu cardul are vreo obligatie referitor la TVA-ul split?

Plata defalcata a T.V.A se aplica pentru toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile din punctul de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal.

Cum se procedeaza cu avansurile incasate, respectiv platite pentru care nu a fost emisa inca o factura? Din ce cont se va face plata?

Plata se va face in/din contul de TVA al furnizorului/prestatorului/beneficiarului.

Cum vom proceda in cazul TVA incasata in valuta? Dar in cazul TVA achitata furnizorilor in valuta, avand in vedere exceptiile din regulamentul valutar privind, spre exemplu, activitatea de transporturi?

In situatia prezentata de dvs, trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 290 din Codul fiscal.

In cazul in care am TVA de recuperat, pot folosi banii din contul deschis pentru TVA, pentru alte plati si cum se va proceda?

Nu. Contul de TVA este un cont dedicat incasarii si platii TVA, sumele existente in cont pot fi utilizate doar pentru plata TVA sau se pot transfera in contul curent in urma verificarii efectuate de organul fiscal ca urmare a cererii depuse de dvs.

Ce se va intampla in cazul in care se efectueaza compensari intre societati? Va afecta acest lucru contul de TVA? Sumele de TVA compensate trebuie sa treaca prin conturile de TVA?

Mecanismul platii defalcate a TVA nu se aplica compensarilor intre societati.

Se va putea face direct debit pentru contul de TVA (sa se faca automat plati de TVA)?

Pentru utilizarea serviciului de plati direct debit pentru contul de TVA este necesar sa va adresati institutiei de credit la care este deschis contul de TVA indeplinind conditiile prevazute la art 5 din O.G. nr. 23/2017.

Nerezidentii inregistrati in scopuri de TVA folosesc conturi din Romania pentru incasarea si plata TVA? Nu pot folosi conturi din afara Romaniei?

In situatia in care persoana nerezidenta este inregistrata in scopuri de TVA in Romania aceasta are obligati incasarii/platii TVA prin intermediul contului de TVA.

author avatar
Catalin Dumitrescu
544 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger