AcasăNewsPlanete mari cat Jupiter plutesc de capul lor in buricul Caii Lactee...

Planete mari cat Jupiter plutesc de capul lor in buricul Caii Lactee (VIDEO)

Planete mari cat Jupiter pluest de capul lor prin buricul Caii LacteeImagine artistica, realizata dupa descrierile astronomilor, a unei planete singuratice. Foto: Daily Mail

Astronomii au identificat o noua clasa de corpuri ceresti, asa-numitele „planete solitare”. De calibrul colosului sistemului nostru solar, Jupiter, ele plutesc libere prin spatiu, la mari distante de influentele gravitationale ale oricaror stele. O echipa internationala de astronomi a facut aceasta spectaculoasa descoperire dupa observatii asupra „bulbului” din centrul Caii Lactee.

Planete mari cat Jupiter pluest de capul lor prin buricul Caii Lactee
Imagine artistica, realizata dupa descrierile astronomilor, a unei planete singuratice. Foto: Daily Mail

Dr. David Bennett de la University of Notre Dame din Indiana, a declarat: „Rezultatele noastre sugereaza ca sistemele planetare devin deseori instabile, cu planete care sunt azvarlite in afara locurilor lor de nastere din cauza apropierii de alte corpuri ceresti”.

Descoperirile publicate in revista Nature, nu numai ca confirma existenta acestor „planete singuratice”, dar si faptul ca ele sunt si destul de obisnuite. De vreme ce sunt greu de reperat, descoperirea a zece din acestea deodata sugereaza ca sunt ele sunt la fel de frecvente ca acelea care orbiteaza in jurul stelelor.

Car despre planete de dimensiuni mai mici, imposibil de depistat cu posibilitatile tehnice actuale, e probabil ca sunt inca si mai numeroase.

Unele dintre aceste planete gigantice pot fi suficient de calde pentru a adaposti viata, datorita efectului de sera produs de marile cantitati de hidrogen din atmosferele lor, spun astronomii.

[youtube]9qdjwGF3aRg[/youtube]

Cercetatorii au folosit o tehnica numita „gravitational micro-lensing”, care profita de faptul ca lumina se curbeaza atunci cand trece pe langa un corp urias, asa cum sunt stelele sau aceste „solitare”. Faptul creeaza un efect de lupa, care mareste stralucirea luminii de la o „sursa” aflata pe fundal, pe care se profileaza astfel obiectele de mari dimensiuni, precum aceste planete singuratice.

Tehnica este posibila numai daca telescopul este aliniat perfect cu obiectul observat si cu steaua de pe fundal.

author avatar
Radu Padure
517 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger