AcasăNewsPlafonarea dobanzilor la credite, gata sa devina lege

Plafonarea dobanzilor la credite, gata sa devina lege

Comisiile reunite ale Senatului, cea economica, juridica si de buget-finante au avizat favorabil, marti, amendamentele legii care prevad plafonarea dobanzii legale.

Potrivit ultimelor amendamente aduse de Daniel Zamfir, dobanda anuala efectiva in cazul creditelor ipotecare ar putea fi plafonata la dobanda BNR (in prezent 2,25%) inmultit cu 2,5, deci un total de 5,62%. Cel de-al doilea amendament vizeaza nivelul dobanzii anuale efective la creditele de consum la 18%.

Mai usor cu japca

Senatorul a adus in sprijinul propunerilor sale o lista cu nivelul dobanzilor plafonate in alte tari europene. Astfel, dobanzile anuale efective medii in Franta sunt de 3,38%, in Germania de 3,36%, iar plafonul maxim al DAE in Spania este de 2,5 ori dobanda-cheie a bancii centrale. Se pare ca acest model a stat si la baza plafonarii DAE la creditele ipotecare. Media dobanzilor la nivelul Uniunii Europene era, in 2010, cand se resimteau din plin si dureros efectele crizei economice cauzate de banci prin practicarea creditelor sub-prime (acolo unde mediul economic si legislativ le permitea asta) de 3,45%, respectiv 5,17% si 5,07%, in functie de perioada creditului. In Romania, in aceeasi perioada, se plateau dobanzi medii de 6,65%, 11,60% si 12,97%, dublu (sau chiar triplu fata de media europeana). Dobanzile cele mai mari sunt cele la creditele pe termen scurt, fara garantii si cu valori de sub 20.000 euro, adresate persoanelor aflate in situatia cea mai vulnerabila (sub-prime). Dobanzile cele mai mici sunt la creditele ipotecare. Cele medii sunt la creditele imobiliare mai mari de 20.000 de euro.

Nici recuperatorii nu isi mai fac de cap

Al doilea proiect de lege privind cuantumul maxim pe care recuperatorii il pot solicita debitorului executat a primit la randul sau aviz favorabil. Potrivit acestui proiect, debitorul nu va plati recuperatorului de creante intreaga suma pe care o datora bancii, ci doar dublul valorii data de recuperator in momentul in care a cumparat creanta de la banca. Mai exact daca o restanta de 40.000 de euro a fost cumparata de recuperator la 10% din valoarea ei, debitorul va plati recuperatorului de creante 4000 de lei ori 2 si nu valoarea totala de 40.000 de euro.

author avatar
Catalin Dumitrescu
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger