AcasăNewsPlacuta lui Matei Corvin pusa pe focul Biroului secuiesc de la Bruxelles

Placuta lui Matei Corvin pusa pe focul Biroului secuiesc de la Bruxelles

Este straniu cum in termen de numai cateva zile s-au putut atat de mult inflama relatiile din interiorul aliantei de guvernare, intre PDL si UDMR, incat au ajuns sa tensioneze si relatiile bilaterale dintre Bucuresti si Budapesta. Degeaba striga Basescu dupa stabilitate politica: majoritatea, si asa fragila, sta sa se rupa de la niste provocari ce par bine gandite si orchestrate. A fost mai intai reprezentanta „Tinutului Secuiesc” pe care Laszlo Tokes impreuna cu doi europarlamentari UDMR vor sa o deschida la Bruxelles. Ca bomboana sa stea bine pe coliva, secuii si-au gasit sediu fix in „Casa Regiunilor Ungariei”. Acum a aparut scandalul placutei de pe soclul statuii lui Matei Corvin din Cluj, in care s-a aruncat cu elan si Budapesta.

Consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas, s-a declarat preocupat de faptul ca placuta cu un citat al lui Nicolae Iorga amplasata pe statuia lui Matei Corvin ar putea starni tensiuni interetnice in municipiu si a cerut reglementarea situatiei si indepartarea acesteia, informeaza Mediafax.

Szilagyi a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca pe tema acestui subiect are loc o consultare intre ambasada Ungariei si Ministerul de Externe al Romaniei.

„Amplasarea placutei cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin a necesitat o luare de pozitie maghiara, fiind vorba despre un proiect interguvenamental romano-maghiar care nu contine nici o dispozitie privind amplasarea unei astfel de placute dupa reabilitarea statuii. Cu toate luarile de pozitii ale organizatiilor comunitatii maghiare, ne exprimam preocuparea ca aceasta placa este capabila sa starneasca o tensiune interetnica in acest oras istoric, capitala Transilvaniei. Cerem reglementarea situatiei ca placa sa se indeparteze”, a afirmat consulul Ungariei.

Acesta a criticat faptul ca atitudinea de bunavointa si deschidere intalnita la Ministerul de Externe al Romaniei „nu se manifesta din partea conducatorilor municipiului Cluj-Napoca”.

„Speram ca atitudinea primarului Sorin Apostu se va modifica intr-o directie pozitiva, a cooperarii, parteneriatului, de intelegere reciproca intre cele doua comunitati, romana si maghiara. Sper ca vom deveni capabili sa ne apropiem de spiritul tolerantei care e foarte important, de traditia multiculturala a Clujului. Noi avem datoria asigurarii legalitatii unui proiect interguvenamental, in conditiile in care contributia Ungariei la reabilitarea statuii lui Matei Corvin a fost de 400.000 de euro”, a spus diplomatul maghiar.

Primarul Sorin Apostu a declarat, vineri, presei, ca situatia amplasarii placutei pe statuie „trebuie inteleasa de ambele parti”.

„Ambele parti trebuie sa gandim asa cum este normal intr-un oras multicultural si sa ne comportam ca atare”, a spus Apostu.

UDMR urmeaza sa ridice, luni, in sedinta coalitiei guvernamentale, problema amplasarii placutei cu un citat din Nicolae Iorga pe statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca si va trece la reevaluarea colaborarii cu PDL la nivelul judetului Cluj.

Ce scrie pe placuta de a luat foc Tisa?

Un text de Nicolae Iorga, care figura pe o placuta adaugata la grupul statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca in 1932 si indepartata la restaurarea monumentului in 2010, a fost din nou inscriptionat pe suportul ansamblului, fapt constatat marti de Ministerul Culturii si Patrimoniului National:  «Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam cand incerca sa invinga Moldova nebiruita»”.

Este o referire la batalia de la Baia, unde Stefan cel Mare, in, ciuda inferioritatii numerice a ostii sale, il invinge pe Matei Corvin.

In 2010, la restaurarea grupului statuar s-a pastrat doar inscriptia amplasata de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cu care a castigat concursul din 1894, si anume: „Mathias Rex”.

Purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, declara ca amplasarea noii placute cu textul lui Iorga pe suportul monumentului era prevazuta in proiectul de restaurare.

Inscriptia cu textul lui Nicolae Iorga a fost montata initial in perioada interbelica, dar a fost indepartata de comunisti si repusa pe soclu de administratia lui Gheorghe Funar. In timpul lucrarilor de restaurare incepute in 2010 si realizate din fonduri alocate de guvernele roman si maghiar placuta a fost din nou demontata. La inaugurarea statuii din acest an, pe soclu nu a mai aparut placuta cu textul lui Iorga, iar oficialii Primariei clujene au afirmat ca a fost respectat proiectul initial al statuii, pe care nu aparea aceasta inscriptie.

Totusi, placuta cu textul lui Nicolae Iorga a reaparut in cursul zilei de luni, fara ca Primaria Cluj-Napoca sa anunte acest lucru.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a cerut, marti, Primariei Cluj-Napoca si primarului Sorin Apostu sa „indeparteze neintarziat” inscriptia cu textul lui Nicolae Iorga, care a fost reamplasata langa grupul statuar Matei Corvin, un monument istoric de categoria A, fara a avea aviz de la Ministerul Culturii.

 

1.103 afisari

2 COMENTARII

  1. Un gest minunat, zic eu. Daca maghiarilor nu le place, nu au decat sa ii intoarca spatele lui Matei Corvin. Definitiv. Sau sa-l priveasca de dincolo de granite.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger