AcasăNewsPiramide egiptene ingropate observate din spatiu

Piramide egiptene ingropate observate din spatiu

Un satelit de supraveghere al Egiptului a descoperit comori ascunse, inclusiv 17 piramide si peste 1000 de morminte. Trei mii de asezari antice au fost de asemenea localizate de oamenii de stiinta, care au studiat imagini in infrarosu care le-au permis sa vada cladirile de sub pamant.

Cercetatorii uimiti au confirmat deja ca doua piramide exista cu certitudine si ca sunt convinsi ca mai sunt mii de alte situri in zona.

Dr. Sarah Parcak a declarat pentru BBC: „Puteam sa vad datele pe masura ce apareau. Dar momentul crucial a fost cand m-am dat cu un pas inapoi si am privit la tot ce am descoperit. Nu puteam sa cred ca am putut localiza atatea situri in Egipt.”

Majoritatea cladirilor din Egiptul antic erau construite cu caramizi facute dintr-un amestec de noroi si paie, arse ulterior. Acestea sunt un materiol dens, ceea ce permite satelitilor care orbiteaza la 700 de kilometri altitudine sa fotografieze contururile structurilor invizibile pentru ochiul omenesc.

Camerele cu care sunt dotati satelitii sunt atat de puternice, scrie Daily Mail, incat pot fotografia obiecte de pe Pamant cu diametre mai mici de un metru.

Descoperirile acestea din Egipt sunt o realizare uriasa pentru ceea ce se anunta o noua stiinta: arheologia spatiala.

Cele mai spectaculoase sapaturi sau fost organizate in Tanis, unde au descoperit o casa veche de 3000 de ani. Contururile casei, scoase la lumina, coincid cu imaginile luate din satelit.

Un asemenea nivel de acuratete a impresionat guvernul egiptean, care acum e hotarat sa foloseasca tehnologia pentru a identifica si proteja colosala sa mostenire in viitor.

Dr. Parcak e convinsa ca sunt mult mai multe constructii ingropate si mai adanc decat cele descoperite pana acum. In special pe malurile Nilului. „Acestea sunt doar situri de suprafata. Sunt multe mii de alte asemenea situri, pe care aluviunile aduse de Nil le-au ingropat. Este doar inceputul acestui fel de munca. Indiana Jones face parte din scoala veche. Am renuntat la Indy, imi pare rau Harrison Ford.”

Pe 30 mai, BBC va difuza un documentar despre senzationalele descoperiri ale echipei lui Sarah Parcak.

author avatar
Matei Brancoveanu
342 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger