AcasăNewsPiraeus Bank inchide si concediaza

Piraeus Bank inchide si concediaza

Asa dupa cum stiti, recent, “National” a scris despre cutremurul din Piraeus Bank, respectiv inchiderea unitatilor neprofitabile si, implicit, punerea  pe liber a personalului. Imediat oficialii Piraeus au incercat sa musamalizeze masivele concedieri, povestindu-ne tot soiul de basme.

National a avut dreptate

Iata insa ca realitatea ne da dreptate, o recunoaste, indirect, si noul director general al institutiei financiare, Christos Megalou, intr-un comunicat: “Piraeus Bank, cea mai mare banca elena in functie de active, vrea sa vanda toate afacerile din regiunea  balcanica, inclusiv din Romania, sa reduca creditele neperformante, in cadrul planului strategic valabil pana in 2020”, a spus Megalou, fost director al altei banci grecesti, Eurobank. Mai pe sleau, grupul bancar are de gand sa vanda tot ce are in Romania.

Conform planului ”Agenda 2020” de reducere a expunerilor straine, Piraeus Bank vrea sa isi restranga activitatile prin vanzarea subsidiarelor detinute integral in Bulgaria, Romania, Serbia, Albania si Ucraina. Banca, detinuta in proportie de 26,2% de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) a raportat recent pierderi nete de sase milioane de euro in primul trimestru din 2017, ca urmare a provizioanelor pentru creditele neperformante. Pana in 2020, Piraeus vrea sa-si reduca portofoliul de credite neperformante sub 20 de miliarde de euro, de la 33,3 miliarde de euro in primul trimestru din 2017. In pofida optimismului noului director general, analistii au avertizat, inca de  la inceputul anului, ca marile banci elene trebuie sa adopte urgent masuri pentru a-si curata bilanturile de uriasele credite neperformante, altminteri risca sa alimenteze speculatiile si incertitudinile privind capitalul lor si sa-si alunge investitorii.

author avatar
Andrei Coman
660 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger