Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Petrodolarii curg spre Marea Britanie

Petrodolarii curg spre Marea Britanie

Autor:

Mai precis, cei din Qatar, pentru ca seicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani, premierul emiratului, va conduce, saptamana viitoare, la Londra si Birmingham, o delegatie de peste 400 de oameni de afaceri, cu nume grele pe lista: directori ai Autoritatii pentru Investitii din Qatar(QIA), evident, Qatar Petroleum, dar si Qatar Airways.

 

Sheikh Abdullah Bin Nasser Al Thani 1 Petrodolarii curg spre Marea BritanieScopul acestei vizite, care se va incheia marti, exact cu o zi inainte ca premierul Theresa May sa inceapa anevoiosul drum de doi ani al negocierilor pentru iesirea din Uniunea Europeana, prin Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona,  este ca Marea Britanie sa ramana “sudata” la resursele de petrol ale Qatarului, in prezent importate in proportie de 90%. Pe linga petrol si gaze oficialii din emirat vor sa aduca investitii de 200 de miliarde de dolari in infrastructura, inainte de Cupa Mondiala din 2022. Apropo de fotbal, Qatar Foundation este sponsorul FC Barcelona, iar QIA a preluat clubul Paris Saint Germain.  Dar micul si superbogatul stat din Golf, a cumparat cam tot si in Londra: intregul cartier financiar Canary Wharf, lanturile de magazine Harrods si Sainsbuy, luxosul complex de locuinte Hyde Park,  sau proprietati ca hotelul Savoy.

ad2eb064 d1f4 11e2 b17e 00144feab7de Petrodolarii curg spre Marea Britanie

Cea mai inalta cladire din Europa, turnul Shard, a fost inaltat si el cu petrodolari,  la care s-au adaugat miliarde de dolari investite in banca Barclays, prin aceeasi QIA. Transformarea tarii intr-un centru pentru „industrii bazate pe know-how si inovatii” este obiectivul statului, spune seicul Al-Thani. Un alunecos limbaj diplomatic menit sa ascunda dominatia Qatarului asupra unei Mari Britanii care n-are incotro si trebuie sa tina cu dintii de investitiile post Brexit.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-07-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!