Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Afaceristii Pescariu si Florica, trimisi in judecata alaturi de fostul ministru Sandu

Afaceristii Pescariu si Florica, trimisi in judecata alaturi de fostul ministru Sandu

Autor:

O informatie de ultima ora venita dinspre DNA indica faptul ca atat fostul ministru Sandu, cat si afaceristii Claudiu Florica si Dinu Pescariu – cercetati sub control judiciar- au fost trimisi in judecata de DNA. Decizia vizeaza dosarul “Microsoft 3”, iar dosarul va fi judecat de Curtea Suprema.

 

pescariu 345x300 Afaceristii Pescariu si Florica, trimisi in judecata alaturi de fostul ministru Sandu

Dinu Pescariu

Procurorii au anuntat ca Gabriel Sandu – fostul sef de la Ministerul Comunicatiilor, aflat la momentul de fata in detentie – este cercetat in cauza de fata pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in timp ce Claudiu Florica este acuzat, in calitate de reprezentant al D.Con-Net AG, de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si de doua presupuse fapte de spalare a banilor.

claudiu florica 350x250 Afaceristii Pescariu si Florica, trimisi in judecata alaturi de fostul ministru Sandu

foto: bzi.ro

Totodata, DNA anunta ca Dinu Pescariu, la randul sau in calitate de reprezentant al D.Con-Net AG, este acuzat de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si spalare a banilor. Nu in ultimul rand, in dosarul de fata este deferit justitiei si Calin Tatomir, fost director general al Microsoft Romania SRL, cercetat sub control judiciar pentru acuzatiile de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si spalare a banilor.

gabriel sandu 350x233 Afaceristii Pescariu si Florica, trimisi in judecata alaturi de fostul ministru Sandu

Gabriel Sandu

Redam in cele ce urmeaza, integral, detaliile facute publice de procurori, intr-un comunicat, in privinta acuzatiilor aduse celor mentionati:

“In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In conditiile in care, in luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind inchirierea de licente Microsoft nr. 0115RO/15.04.2004, inculpatul Sandu Gabriel, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, cu incalcarea dispozitiilor legale si la instigarea inculpatilor Florica Claudiu Ionut si Pescariu Dinu Mihail, a depus diligentele necesare pentru incheierea unui nou contract de inchiriere software.

Acest lucru nu se putea realiza decat prin organizarea unei licitatii publice in conditiile OUG 34/2006 privind achizitiile publice.

In acest context, inculpatii Pescariu Dinu Mihail si Florica Claudiu Ionut, in calitate de reprezentanti in fapt/drept ai societatii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizati in castigarea licitatiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legatura cu ministrul de la acea vreme, Sandu Gabriel, caruia i-au si platit in acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentinta nr. 258/24.03.2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala, in dosarul nr. 1191/1/2015, au fost condamnati Cocos Dorin si Sandu Gabriel pentru trafic de influenta).

In urma intelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail si Florica Claudiu Ionut cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urma a aprobat documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa, initiata pentru „Achizitionarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare”. Documentatia care a stat la baza licitatiei (referat de necesitate si caiet de sarcini) continea conditii restrictive nejustificate de participare la licitatia organizata de catre MCSI, fiind favorizata in acest mod D.Con-Net AG, in calitate de lider al unei asocieri din pare facea parte si firma Dim Soft SRL.

De asemenea, prin raspunsurile la solicitarile de clarificari formulate in cadrul procedurii de licitatie, inculpatul Sandu Gabriel a mentinut conditiile restrictive prin care sa fie favorizata D.Con-Net AG.

Astfel, s-au impus conditii conform carora participante la licitatie puteau sa fie doar firme care avusesera incheiate contracte de un anumit tip si peste o anumita valoare si care sa fi fost executate in Romania, in ultimii trei ani. Conditiile respective erau indeplinite de o singura societate din lume, respectiv Dim Soft SRL.

In vederea stabilirii conditiilor restrictive de participare la licitatie prin care sa fie favorizata asocierea D.Con-Net AG din care facea parte firma Dim Soft SRL, inculpatul Florica Claudiu Ionut a avut mai multe intalniri cu Sandu Gabriel pentru a-i transmite acele conditii restrictive care sa fie inserate in caietul de sarcini.

La favorizarea D.Con-Net AG in castigarea licitatiei, s-a implicat si Tatomir Calin, directorul general Microsoft Romania la acel moment, prin cooptarea firmei SC Dim Soft SRL in cadrul asociatiei de firme care urma sa participe si sa castige licitatia publica. Acesta a contribuit si la stabilirea acelor conditii restrictive pe care sa le indeplineasca doar firma cooptata de el in cadrul asocierii.

Sprijinul acordat de catre Tatomir Calin firmei D.Con-Net AG, lider al asocierii, a rezultat si din faptul ca acesta a refuzat sa transmita catre un alt potential participant la licitatie, o scrisoare de confirmare din partea producatorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanta si suport (aceasta fiind una dintre cerintele restrictive impuse in documentatia de atribuire).

In urma castigarii licitatiei publice, a fost incheiat contractul de furnizare de produse nr. 35/09.09.2009 dintre MCSI si consortiul D.Con-Net AG, in calitate de lider al asocierii. Din asociere facea parte si Dim Soft S.R.L. Valoarea totala a contractului reprezentand suma ce trebuia platita de minister era de 90.182.344,76 euro.

Prejudiciul retinut este in suma de 51.396.344,76 euro si reprezinta diferenta dintre suma platita de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (90.182.344,76 euro) si suma care a fost facturata de catre furnizorul de licente catre S.C. Dim Soft S.R.L. (38.786.000 euro). Totodata, a fost creat in acelasi cuantum un folos necuvenit in favoarea D.Con-Net AG.

In perioada septembrie – octombrie 2009, din folosul patrimonial obtinut in mod abuziv de catre D.Con-Net AG ca urmare a castigarii licitatiei publice (in suma totala de 51.396.344,76 euro), au fost platite catre Microsoft Romania S.R.L. orele de consultanta si suport subcontractate catre aceasta societate.

In continuare, din dispozitia inculpatului Tatomir Calin, Microsoft Romania S.R.L. a subcontractat in mod fictiv cea mai mare parte a orelor de consultanta si suport catre societatile controlate de acesta si inculpatul Florica Claudiu Ionut, scopul subcontractarii fiind acela de a ascunde originea ilicita a sumei de 11.930.096,98 lei, reprezentand o parte din folosul patrimonial necuvenit obtinut din infractiunea de abuz in serviciu de catre D.Con-Net AG.

Din totalul sumei de 11.930.096,98 lei, disimulata in maniera de mai sus, suma de 4.109.224,57 lei, a fost insusita de inculpatul Tatomir Calin, iar diferenta de 7.820.872,41 lei, a fost insusita de inculpatul Florica Claudiu Ionut, ambele persoane cunoscand faptul ca banii respectivi reprezentau o parte din folosul patrimonial necuvenit obtinut din infractiunea de abuz in serviciu de catre D.Con-Net AG, in urma castigarii licitatiei publice.

In aceeasi perioada, in scopul de a ascunde originea ilicita a sumei de 18.153.058 euro, reprezentand o parte din folosul patrimonial obtinut in aceeasi maniera, inculpatii Florica Claudiu Ionut si Pescariu Dinu Mihail au dispus transferarea respectivei sume din contul D.Con-Net AG, societate controlata de cei doi inculpati, in contul unei societati offshore, infiintata si controlata de acesta din urma.

Pentru a crea aparenta de legalitate a transferului respectiv a fost incheiat in mod fictiv un contract de suport tehnic si help-desk, in valoare de 18.153.058 euro, intre D.Con-Net AG, in calitate de client, si firma respectiva, in calitate de consultant, prin care consultantul era dispus sa presteze servicii IT si suport tehnic in conformitate cu prevederile contractului nr.35/09.09.2009 semnat de D.Con-Net AG cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informatiale.

Ulterior, in perioada octombrie 2009 – februarie 2010, Pescariu Dinu Mihail a transferat intr-un cont personal deschis la o banca elvetiana suma de 9.620.000 euro, desi cunostea faptul ca aceasta reprezenta o parte din folosul patrimonial necuvenit obtinut din infractiunea de abuz in serviciu de catre D.Con-Net AG, in maniera de mai sus.

In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bani aflati in conturi bancare, bunuri si parti sociale, ce apartin inculpatilor”.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 17-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!