AcasăNewsPersoanele implicate in atentatele din Paris si din Bruxelles

Persoanele implicate in atentatele din Paris si din Bruxelles

O duzina de atacatori, de kamikaze care au ramas neidentificati, de suspecti-cheie inca de negasit. Anchetatorii incearca sa identifice si sa afle numarul participantilor si complicilor atentatelor din Paris si din Bruxelles. Iata pana acum diferitele persoane suspecte de implicare in aceste atentate, pe baza informatiilor justitiei si a mass-media.

Ancheta din Belgia

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam

Arestat in 18 martie 2016 in Molenbeek, la ora actuala in arest preventiv. Acest francez de 26 de ani care traia in Bruxelles, a inchiriat in Belgia un VW Polo (Bataclan) si un Renault Clio si a rezervat camere de hotel in cadrul atentatelor. Se afla in arondismentul 18 din Paris in seara atentatelor, unde a fost gasita masina Renault Clio, informeaza lalibre.be. I-a transportat pe kamikaze la Stade de France. Amprentele lui au fost gasite intr-un apartament din Bruxelles (Shaerbeek) si , luna aceasta, intr-o locuinta din Forest. Salah a fost capturat in 18 martie si inculpat pentru participare la asasinate teroriste si participare la activitatile unei grupari teroriste.

Ibrahim si Khalid El Bakraoui

Decedati in atentatele din 22 martie de la Brussels Airport (Ibrahim) si din metroul bruxelles (Khalid). Ibrahim a facut anterior inchisoare pentru acte de banditism in Belgia, beneficiind de o eliberare conditionata. Ulterior a plecat in Turcia, incalcand conditiile eliberarii. Dupa atentatele din Bruxelles, presedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat ca Ibrahim a fost arestat de fortele turce in vara lui 2015, la frontiera cu Siria, si ca Belgia, avertizata, nu a cerut extradarea sa, acesta fiind expulzat atunci in Olanda. In privinta lui Khalid, un mandat international de arestare a fost emis pe numele sau in 11 decembrie 2015, dupa ce a inchiriat sub nume fals un apartament in Charleroi care a servit ca ascunzatoare gruparii teroriste implicata in atentatele din Paris.

Najim Laachraoui

Decedat in atentatul suicid din 22 martie din Brussels Airport. Sub numele fals Soufiane Kayal, Najim se afla, impreuna cu Salah Abdeslam si Mohamed Belkaid, la bordul unei masini controlate in 9 septembrie la frontiera austro-ungara. A inchiriat o locuinta in Auvelais, perchezitionata in 26 noiembrie 2015, care a servit la pregatirea atentatelor din Paris.

Faycal Cheffou

Arestat in 24 martie impreuna cu alte doua persoane in fata Parchetului federal belgian. Inculpat pentru participarea la activitatile unei grupari teroriste, asasinate teroriste si tentativa de asasinate teroriste. Nicio arma sau explizibil nu au fost gasite la perchezitia din locuinta sa. Eliberat in 28 martie, dar ramane inculpat.

Pestii mai mici

Mohamed Belkaid – Decedat in operatiunea antitero din Forest (Bruxelles) din 15 martie. In seara atentatelor din 13 noiembrie, a fost contactat prin SMS de catre autorii atentatelor din Paris. Monir Ahmed Alaaj – Arestat in 18 martie in Molenbeek. In 3 octombrie 2015 se afla in compania lui Salah Abdeslam in Germania. Anchetatorii nu au identificat rolul sau exact in atentatele din Paris. Inculpat pentru asasinate teroriste. Abid si Sihane Aberkan, Djemila M.- Abid Aberkan, Sihane Aberkan si Djemila M. sunt trei membri ai uneia si aceleiasi familii, care au fost arestati vineri, 18 martie, la Molenbeek. I-au gazduit pe Salah Abdeslam si pe Amine Choukri la Bruxelles. Hamza Attou si Mohamed Amri – Arestati in 14 noiembrie 2015, cei doi au recunoscut ca l-au transportat din Paris spre  Bruxelles pe Salah Abdeslam, in noaptea de 13 spre 14 noiembrie. Trio-ul a fost controlat de trei ori pe drumul Paris-Bruxelles de catre politie. Lazez Abraimi -Arestat in 19 noiembrie 2015, suspectat ca l-a transportat pe Salah Abdeslam in Bruxelles dupa 14 noiembrie. 39 de ani, marocan. Ali Oulkadi – Arestat in 22 noiembrie 2015. Cetatean francez care locuia in Bruxelles. La randul lui,  a participat la deplasarea lui Abdeslam in Bruxelles. Abdeilah Chouaa – Arestat in 23 noiembrie. 34 de ani, fiul unui imam din Molenbeek-Saint-Jean. Acuzat ca a incercat sa-i furnizeze identitate falsa lui Salah Abdeslam, dupa atacurile din Paris. Alti suspecti capturati sunt: Mohamed Bakkali, Abdoulah Courkzine, Zakaria Jaffal, Samir Z., Pierre N. Ayoub Bazarouj.

Arestarile din strainatate

Ahmed Dahmani

Arestat in 21 noiembrie in Turcia. A venit in Belgia in 1995 si este suspectat ca a participat la reperarea tintelor in atacurile pariziene. Condamnat in martie 2015 in Belgia pentru viol.

Djamal Eddine Ouali

Arestat in 26 martie in Bellizzi (Italia), algerian. Suspectat ca a fabricat documente false care au fost utilizate de unii din atacatorii din Paris si probabil de Salah Abdeslam, Najim Laachraoui si Mohamed Belkaid.

Suspecti vanati

In primul rand cel de-al treilea atacator de pe aeroportul din Bruxelles este in continuare liber. El apare in inregistrarile camerelor de suraveghere alaturi de cei doi kamikaze. Alt suspect urmarit este Mohamed Abrini, filmat cu doua zile inainte de atacurile pariziene in compania lui Salah Abdeslam, pe o autostrada in directia Paris.

Comandourile de la Bataclan si de la terasele pariziene

Trei oameni au facut carnagiu in sala de spectacole Bataclan in 13 noiembrie 2015. Primul a fost ucis de politie inainte ca centura sa exploziva sa fie detonata, ceilalti s-au aruncat in aer in timpul asaltului politiei. Omar Ismail Mostefai (29 de ani), cetatenie franceza, nascut la periferia Parisului, a fost condamnat de opt ori intre 2004 si 2010. Fisat pentru radicalizare incepand cu 2010, a stat in Siria in toamna lui 2013 si a revenit in Franta in 2014. Al doilea terorist, Samy Aminour (28 de ani), a fost inculpat in 2012 intr-un dosar de terorism. Plecat in Siria in 2013, facea obiectul unui mandat de arestare international. Al treilea, Foued Aggad, era un jihadist francez (23 de ani) originar din Strasbourg. Identificat la inceputul lunii decembrie in urma testelor ADN. Alti trei atacatori au deschis focul asupra unor terase si restaurante pariziene. Intre ei, fratele lui Salah Abdeslam, Brahim, care s-a detonat intr-un restaurant parizian.

Abdelhamid Abaaoud

Jihadist belgiano-marocan (28 de ani) mort in raidul din Saint Denis (18 noiembrie). Guvernul francez l-a prezentat ca fiind unul din arhitectii atentatelor din 13 noiembrie, implicat si in patru din cele sase atentate dejucate in Franta de la inceputul lunii. A fost liderul celulei teroriste din Vervieres, care a planificat atentatele dejucate din ianuarie 2015. Condamnat in Belgia in iulie 2015, in lipsa, in cadrul unui proces privind o filiera jihadista la 20 de ani. Condamnat impreuna cu Salah Abdeslam in februarie 2011 pentru furt.

Chakib Akrouth

Nascut in 27 august 1990 in Belgia. Si-a detonat centura exploziva in 18 noiembrie intr-un apartament din Saint-Denis, unde au fost ucisi si Abdelhamid Abaaoud si verisoara sa, Hasna Ait Boulhacen. Un testament al acestuia a fost gasit in 17 aprilie 2013.  In egala masura, la Stade de France trei kamikaze si-au detonat centurile explozive. Intre acestia, Bilal Hadfi (20 de ani), rezident belgian, care figura pe lista a 800 de suspecti intocmita de Ocam. Langa corpul altui kamikaze, a fost gasit un pasaport sirian pe numele Ahmad al-Mohammad.

Jawad Bendaoud

Suspectat ca a furnizat adapost jihadistului Abdelhamid Abaaoud, dupa atentatele din Paris. Arestat in 18 noiembrie pe strada, in vecinatatea apartamentului din Saint-Denis (nordul Parisului). Cu zece zile inaintea atentatelor, a fost contactat via un numar de telefon belgian, localizat langa Stade de France apoi in apropierea teraselor vizate de teroristi si, in fine, in arondismentul 18, unde Salah Abdeslam si-a abandonat masina in seara atentatelor. Jawad prezinta un profil de delincvent de drept comun.

Fratii Clain – revendicarile Statului Islamic

Fabien Clain, jihadist francez de 37 de ani a inregistrat mesajul audio in care atentatele din Paris erau revendicate in numele Statului Islamic. Fratele sau, Jean-Michel, a fost identificat drept cel care canta pe fundalul inregistrarii. Un apropiat al acestuia, Mohamed S., a fost arestat in 5 decembrie la Paris.

Charlie Hebdo sare iar calul

Coperta numarului 1236 al saptamanalui francez Charlie Hebdo, care apare astazi pe tarabe a declansat iar critici, urmare a atentatelor din 22 martie din Bruxelles. Pe coperta muzicianul Stromae care canta ”Papa où t’es ?” (”Tata, unde esti?). Stromae este inconjurat de fragmente de trupuri umane care ii raspund: ”Aici, acolo”. In 7 ianuarie 2015, 12 oameni au fost ucisi (10 jurnalisti si doi politisti) in urma unui atact terorist la redactia revistei Charlie Hebdo. Doi atacatori, inarmati cu pusti de asalt, au luat cu asalt birourile si au deschis focul.

author avatar
Tudor Borcea
179 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger