AcasăNewsPersoanele care nu isi pot plati creditele ipotecare ar putea scapa temporar...

Persoanele care nu isi pot plati creditele ipotecare ar putea scapa temporar de executarea silita

Daca va fi adoptata, noua prevedere obliga bancile sa fie mai omenoase cu cei ce au credite imobiliare

Senatul urmeza sa ia in dezbatere  o propunere legislativa care stipuleaza ca persoanele cu credite ipotecare pe care nu le pot achita ar avea posibilitatea de suspendare temporara a executarii silite a imobilelor, pana la redresarea lor economica.

Daca va fi adoptata, noua prevedere obliga bancile sa fie mai omenoase cu cei ce au credite imobiliare

Initiativa este semnata de un grup de demnitari PSD, in frunte cu Ilie Sarbu, si desi este considerat a fi binevenita, i se atribuie si o oarecare latura populista, chiar cu tenta electorala.

Fara cautiune

Una dintre cele mai importante prevederi  ale acestui proiect spune ca suspendarea executarii silite va fi obligatorie si cautiunea nu va fi necesara in cazul debitorilor care fac dovada ca bunul imobil supus executarii are destinatia de locuinta pentru familie si nici nu detin un alt imobil drept domiciliu. De asemenea, debitorii trebuie sa faca si dovada ca realizeaza numai venitul minim pe economie, pentru fiecare membru al familiei. Atentie, toate aceste conditii trebuie indeplinite “cumulativ”. Altfel spus, toate specificatiile de mai sus sunt obligatorii, toate odata.

Executarea silita nu poate fi extinsa asupra altor bunuri

De asemenea, proiectul mai prevede ca, in cazul contractelor in care banca a efectuat evaluarea imobilului cu bani din respectivul contract, creditorul sa nu poate extinde executarea silita si asupra altor bunuri apartinand imprumutatului.

Initiatorii argumenteaza necesitatea proiectului prin lipsa vreunei norme ce ar putea ajuta imprumutatii ipotecari sa amane plata ratelor pana la redresarea lor financiara sau chiar sa o suspende in cazul unei crize economice severe, asa cum ne-a fost dat sa trecem in ultimii cinci ani.

 

author avatar
National
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger