AcasăNewsPericol nuclear in Isfahan, Iran

Pericol nuclear in Isfahan, Iran

Autoritatile iraniene au ordonat ca populatia orasului Isfahan sa paraseasca zona, din cauza ca „poluarea a atins un nivel maxim, fiind necesare masuri de urgenta”, informeaza BBC.

Serviciile secrete straine raportasera in noiembrie 2012 ca la centrala nucleara din apropierea orasului, unde ar exista facilitati de imbogatire a uraniului,  au loc scurgeri radioactive. In decembrie 2012, Teheranul nega public „zvonurile” ca exista scurgeri radioactive la centrala nucleara din Isfahan si-i asigura pe locuitorii orasului ca nu exista niciun pericol. Acum, cei peste un milion si jumatate de locuitori sunt instruiti de oficialitati sa evacueze orasul in mod ordonat, dim pricina „poluarii”.

Michael Rubin, fost consilier pe probleme nucleare al Pentagonului, sustine ca Isfahanul a mai avut, intr-adevar, probleme de poluare in trecut, dar atunci autoritatile au inchis temporar scolile si au sfatuit populatia sa stea in case pana la disiparea norului de poluare, ci nicidecum sa paraseasca orasul, ca acum. „Evacuarea in masa indica probleme foarte grave”, spune Rubin. Controversata centrala nucleara de la Isfahan a fost tinta unor sabotaje, cel mai grav in 2011, cand o explozie a avariat grav complexul.

author avatar
Adina Mutar
676 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger