AcasăNewsPericol imens! De ce se anuleaza Euro 2016

Pericol imens! De ce se anuleaza Euro 2016

Cu 48 de ore ramase pana la debutul Campionatului European, autoritatile de la Paris pun in garda UEFA: turneul se anuleaza daca vor exista atentate soldate cu morti! Francezii nu glumesc cand vine vorba de securitate, dovada ca aproape 90.000 de politisti, jandarmi, militari si membri ai serviciilor private de securitate vor patrula in cele noua orase gazda ale C.E. Cu toate aceste masuri, temerile sunt in continuare cele mai ridicate. ISIS ameninta ca va arunca in aer Euro 2016 si, pe fondul problemelor interne din tara (greve, proteste de strada, inundatii etc), pericolul reprezentat de terorism creste de la o ora la alta.

Alerta este la nivel maxim in Hexagon, iar UEFA stie asta. Un ofiter al serviciului francez de contraterorism a vorbit, sub protectia anonimatului, pentru publicatia „The Local”. „Din punctul de vedere al pregatirilor, noi am facut tot ce era omeneste posibil. S-au mobilizat absolut toti factorii care trebuiau implicati, si ma refer aici la politie, paramilitari si soldati, foarte multi soldati. Dar, cu toate astea, sa fiu complet sincer cu dumneavoastra, eu sunt extrem de ingrijorat”, este declaratia care a dus discutia dintre jurnalist si ofiterul sub acoperire intr-un punct fara intoarcere.

Intrebat ce s-ar intampla in cazul unui atac soldat cu victime, respectivul ofiter de la contraterorism a prezentat un scenariu groaznic pentru tot ce inseamna lumea fotbalului: „Pai, daca vor fi morti, atunci este simplu de intuit ce urmeaza. Trei sferturi dintre echipele nationale prezente la Euro vor parasi Franta in aceeasi zi! Mai mult, daca Daesh (n.n. – acronimul folosit in Occident pentru Statul Islamic) va revendica atacul, promitand si alte atentate, atunci toti vor pleca din Franta. Cum am putea continua sa avem o petrecere fotbalistica in timp ce ne ingropam mortii?”.

Turismul sportiv va aduce in Franta milioane de vizitatori cu ocazia „europeanului”. Se estimeaza ca, la nivel national, in fan-zone-uri vor intra aproape sapte milioane de microbisti, o cifra coplesitoare si care demonstreaza ca este imposibil sa asiguri securitatea la un turneu de asemenea nivel.

Expert in terorism, François-Bernard Huyghe afirma ca foarte mult conteaza gravitatea atacului care va avea loc la Euro: „Pana acum, nu ne-am mai confruntat cu o situatie similara. Toti constientizeaza pericolul terorismului. Dar, daca guvernul francez incepe sa anuleze un eveniment ca acesta, atunci trebuie sa procedeze la fel si cu celelalte si ma refer aici la Turul Frantei, la Festivalul de Film de la Cannes etc. Daca atacul va fi in jurul vreunui stadion sau chiar in interiorul lui, atunci increderea in capacitatile de aparare ale Frantei dispare cu totul. Pe de alta parte, un atac intr-un bar sau intr-un fanz-zone, adica locuri imposibil de protejat, cred eu ca nu poate duce la anularea intregului turneu”.

author avatar
Laurentiu Teodorescu
1.909 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger