AcasăNewsPericol! Fonduri insuficiente la pensiile private obligatorii!

Pericol! Fonduri insuficiente la pensiile private obligatorii!

Reprezentantii fondurilor de pensii obligatorii au anuntat triumfal ca valoarea cotizatiilor acumulate in cinci ani se ridica la peste doua miliarde de euro. Suma ar ajunge in prezent pentru plata pensiilor pe cel mult trei luni.

Pensionarii actuali au venituri mici, dar nepotii lor vor obtine doar un sfert din pensiile bunicilor lor

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a anuntat, ieri, ca fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inregistrat in 2012 un randament mediu de 10,5%, iar activele nete administrate de cele noua fonduri au ajuns la 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro). La prima vedere, cifrele par a fi optimiste si induc celor 5,6 milioane de cotizanti la pensiile private obligatorii sentimentul ca,  la iesirea la pensie, prin 2030-2040, vor fi acumulat o mica avere. In realitate, ei vor avea pensii foarte mici.

Venituri de mizerie la batranete

Daca luam in calcul faptul ca pensia medie actuala este de a 725 de lei, iar in Romania sunt 5,4 milioane de pensionari, rezulta ca statul aloca in prezent aproape patru miliarde de lei pe luna (aproximativ 900 de milioane de euro) pentru plata acestor venituri.  In  consecinta, cele doua miliarde de euro, in echivalent lei, cu care se lauda  APAPR ca le-a adunat in cinci ani, ar ajunge pentru cel mult trei luni, dar numai la nivelul actual al pensiei. In prezent,  pensia medie din Romania, de 725 de lei, reprezinta circa 50% din salariul mediu net. Vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Ion Giurescu, a avertizat recent ca persoanele nascute in perioada 1967-1971 vor avea o pensie egala cu cel mult 15% din ultimul lor salariu.

author avatar
Arpad Dobre
293 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger