AcasăNewsPerchezitii la sediul UTI, de la Otopeni

Perchezitii la sediul UTI, de la Otopeni

Specializat in contracte pe bani publici, miliardarul Tiberiu Urdareanu a ajuns dupa gratii

Prima zi a lunii iunie a inceput cu o actiune a procurorilor tocmai in Aeroportul Otopeni, acolo unde se afla sediul grupului UTI, controlat de afaceristul Tiberiu Urdareanu.

UPDATE: Procurorii DIICOT au facut publice detalii cu privire la perchezitiile incepute in aceasta dimineata. Este vorba despre o actiune ce include sase verificari, atat la sediul firmei amintite, precum si domiciliare. Suspiciunile includ evaziune fiscala si spalare de bani. In cazul de fata, anchetatorii spun ca s-a pus sechestru asigurator pe mai multe bunuri- atat mobile, cat si imobile, dar si ca in decursul zilei urmeaza sa fie audiate 5 persoane.

Va prezentam in cele ce urmeaza mentiunie care se regasesc intr-un comunicat al DIICOT-ului despre actiunea de fata:

„La data de 01.06.2016 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala impreuna cu politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera au efectuat sase perchezitii domiciliare precum si la sediul unei societati comerciale, in Bucuresti si in localitatile limitrofe, in vederea destructurarii unui grup infractional organizat specializat in evaziune fiscala si spalare de bani.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2009-2011, suspectul O. I. a initiat un grup infractional, la care au aderat ulterior si alte persoane, prin care s-a urmarit desfasurarea unor activitati infractionale cu scopul de a eluda plata obligatiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului si a obtinerii unor venituri ilegale, sume de bani pe care le-a folosit in scop personal  fara drept.

S-a retinut ca suspectul a constituit grupul infractional impreuna cu tatal, fratele  si sotia sa, persoane care detineau la acea data si calitatea de asociati si/sau administratori in mai multe societati comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestari servicii.

In urmarirea scopului propus, suspectul O. I. a fost interesat sa coopteze in activitatile infractionale si unele persoane care detineau calitatea de administrator in cadrul unor societati comerciale, deoarece aceste entitati juridice urmau a fi utilizate fie pentru emiterea unor facturi fiscale ce atestau relatii comerciale fictive care sa justifice majorarea artificiala a cheltuielilor si implicit deducerea de TVA, fie pentru a putea retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societati aflate in insolventa ori a bunurilor acestora, societati ce se aflau in portofoliul firmelor de lichidare detinute de catre membrii grupului infractional organizat.

S-a retinut ca liderul gruparii, suspectul O.I., a creat un sistem de firme care sa functioneze pe trei paliere, fapt ce a necesitat  infiintarea si administrarea unor societati comerciale, de tipul „fabrici de facturi”. Acest tip de societate comerciala era situata  pe ultimul palier infractional si  se caracteriza prin aceea ca nu isi declara toate veniturile ce proveneau in mod exclusiv din prestari de servicii si emitea  facturi fiscale catre firmele situate pe palierul doi infractional pe care nu le inregistra  in evidentele contabile.

Membrii grupului infractional au coordonat societatile comerciale mentionate, in scopul realizarii de venituri proprii, prin sustragerea de la plata impozitului pe venit/profit si TVA, in cazul societatilor situate pe cele 3 nivele. Mecanismele prin care s-au creat prejudiciile au fost diferite in functie de palierul pe care se gasea societatea. Prin aplicarea acestor mecanisme, membrii grupului au produs un prejudiciu bugetului de stat in valoare totala de 21 milioane lei.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost gasite diferite sume de bani – 44.000 euro, 10.120 USD, 5.480 lire sterline si 2.000 franci elvetieni – care au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor”.

––

In vizorul anchetatorilor DIICOT ar fi intrat vicepresedintele UTI, Ion Obloja, cel care, conform Digi 24, ar si suspectat de evaziune fiscala. Barbatul a ajuns deja la audieri.

Din primele date, prejudiciul adus statului in acest caz s-ar ridica la 21 de milioane de lei. Pe langa verificarile de la sediul UTI, din Otopeni, urmeaza sa se faca si alte perchezitii, precum si audieri, la sediul central al DIICOT.

sursa foto: antena3.ro

209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger