AcasăNewsPerchezitii in Bucuresti si alte 7 judete: Sunt vizate persoane acuzate de...

Perchezitii in Bucuresti si alte 7 judete: Sunt vizate persoane acuzate de infractiuni informatice de 6 milioane de euro

Procurorii DIICOT fac, miercuri, 15 perchezitii in Bucuresti si sapte judete, urmand sa duca la audieri 17 persoane suspectate de infractiuni informatice, prin care au produs un prejudiciu de peste sase milioane de euro, ancheta fiind desfasurata in colaborare cu ofiteri ai Secret Service si FBI.

Perchezitiile procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Ploiesti au loc la sase adrese din Bucuresti, trei din municipiul Constanta, precum si in Sinaia, Pitesti, Braila, Craiova, Sibiu si comuna Fintea din judetul Dambovita, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat transfrontalier, specializat in savarsirea de infractiuni informatice.

In aceasta cauza, procurorii DIICOT fac cercetari pentru savarsirea infractiunilor de acces fara drept la un sistem informatic, in scopul obtinerii de date informatice, prin incalcarea masurilor de securitate, detinerea fara drept a unor programe informatice si cauzarea unor prejudicii materiale prin introducerea de date informatice in scopul obtinerii de mijloace materiale. In urma perchezitiilor, 17 persoane vor fi duse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiesti pentru a fi audiate.

Potrivit anchetatorilor, in perioada octombrie 2010 – aprilie 2012, Alexandru Ghica si Mihai Valentin Ursu au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat alte 11 persoane, in scopul obtinerii de beneficii financiare substantiale prin accesarea fara drept a unor sisteme informatice, prin incalcarea masurilor de securitate.

„Invinuitii au obtinut, prin intermediul unor aplicatii informatice puse la dispozitie de catre invinuitul Ene Alin Gabriel, date informatice – ip-uri, user, parola, ale unor conturi de SIP si VOIP, pe care le-au utilizat ulterior pentru a apela numere cu suprataxa din strainatate (Marea Britanie, Germania, Spania, Taiwan, Siera Leone etc), obtinand un procent de 10-15% din valoarea apelurilor pe minut”, se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Un alt membru al gruparii, Ene Gabriel, este acuzat ca a perturbat grav, fara drept, functionarea unui site oficial, pe care l-a accesat ilegal, redirectionand clientii care accesau site-ul catre o aplicatie pirat si ulterior catre o pagina contrafacuta.

Totodata, procurorii ii acuza pe Petru Etcu si Eugen George Ghita ca, in perioada septembrie 2011 – aprilie 2012, au postat pe site-uri specializate din Statele Unite ale Americii anunturi de vanzare a unor autoturisme de lux, solicitand potentialilor clienti fie un avans din pret, fie datele unor conturi sau carduri bancare.

„Datele astfel obtinute au fost utilizate in mod fraudulos pentru transferul unor sume substantiale de bani din contul titularilor in conturile invinuitilor”, au precizat procurorii.

Valoarea prejudiciului cauzat de membrii gruparii infractionale depaseste suma de sase milioane de euro. Procurorii DIICOT au colaborat in instrumentarea cauzei cu ofiterii din cadrul Secret Service si FBI. Cercetarile in cauza au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Ploiesti, iar perchezitiile au fost efectuate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Gruparii „Matei Basarab” Ploiesti.

author avatar
National
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger