AcasăNewsPentagonul continua instalarea sistemului antiracheta in Romania

Pentagonul continua instalarea sistemului antiracheta in Romania

In bugetul Pentagonului pe 2013 este prevazut si planul de instalare a sistemului antiracheta Aegis Ashore in Romania si Polonia.

Directorul Agentiei de Aparare Antiracheta (MDA) a Pentagonului, General-locotenent Patrick O’Reilly, a sustinut planul intr-o audiere la Senat privind cererea de buget a MDA,  de 7,75 miliarde de dolari, pentru 2013.

Gen.locotenent Patrick O'Reilly sustine un sistem balistic de aparare in Europa

Generalul a precizat ca armata continua planurile de instalare pe uscat, in Europa Centrala, a unor interceptori maritimi modificati. Sistemul antiracheta Aegis – SM-3 Block IIA – este dezvoltat impreuna cu Guvernul japonez. O’Reilly a subliniat ca locurile de amplasare sunt deja stabilite si ca au fost semnate acorduri in acest sens cu guvernele Romaniei si Poloniei. Interceptorii din Romania ar urma sa fie pe deplin pregatiti de functionare in 2015, iar cei din Polonia pana in 2018.

De pe mare, pe uscat

„Sistemul Aegis Ashore este o abordare foarte eficienta din punctul de vedere al costurilor. Eficienta sistemului dovedita pe mare poate fi obtinuta si pe uscat”, a afirmat O’Reilly. Versiunea terestra ar reduce necesarul de sprijin, de la 270 de marinari pe fiecare nava Aegis, la mai putin de 35 de militari pe uscat. Aegis Ashore are cea mai lunga raza de actiune dintre sistemele regionale, aducand un plus apararii antiracheta pe uscat. „Astfel, cu Aegis Ashore, THAAD, Patriot si alte sisteme regionale, putem obtine un efect multilateral”, a precizat generalul. Pentagonul insista ca sistemul antiracheta din Romania si Polonia va fi folosit pentru a contracara eventuale rachete cu raza medie de actiune lansate de Iran.

author avatar
Adina Mutar
120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger