AcasăNewsPensionarii japonezi aleg puscariile

Pensionarii japonezi aleg puscariile

Un batran de 92 de ani primeste ingrijiri la infirmieria inchisorii din Tokushima

Persoanele de peste 65 de ani sunt din ce in ce mai numeroase in sistemul penitenciar japonez, in conditiile in care Japonia are una din cele mai reduse rate a criminalitatii din lume.

Un batran de 92 de ani primeste ingrijiri la infirmieria inchisorii din Tokushima

In decembrie 2018, 21,1% din persoanele arestate in 2017 aveau peste 65 de ani in timp ce in anul 2000 acest segment de varsta nu reprezenta decat 5,8% din populatia carcerala. O crestere a delincventei pensionarilor care ascunde o realitate dramatica: dorinta de a scapa de singuratate si de trai precar. Pensionarii comit voluntar diverse infractiuni pentru a intra in penitenciare unde sunt in siguranta si unde sunt ingrijiti, pentru ca sistemul penitenciar japonez nu este unul ca in Romania. In fata conditiilor de trai si a unei puteri de cumparare degradate, batrinii nu ezita sa comita mici furturi (de regula mancare din magazine) sau delicte minore. In inchisoare, spun ei, este cald, exista hrana iar daca esti bolnav se ocupa de tine. Multi batrani prefera chiar sa fie recidivisti. Fenomenul, aparut acum zece ani, continua sa se amplifice. Dar imbatranirea populatiei carcerale pune probleme personalului din inchisori. Acesti detinuti sunt atinsi de diverse afectiuni: unii abia aud, deci executa rau ordinele ,altii necesita ajutor zilnic  pentru a se hrani si se ridica, totul reprezentand sarcini suplimentare pentru gardieni. Japonia este lider mondial in speranta de viata dar proportia populatiei active in ansamblul locuitorilor s-a redus dramatic, cu rezultat pensii infime, unii fiind obligati sa munceasca pana la 70 de ani pentru a-si duce traiul. Pe de alta parte, familiile unde trei generatii traiau sub acelasi acoperis s-au redus si ele iar batranii au ramas singuri. Se estimeaza ca sase milioane de batrani din Japonia traiesc in izolare aproape totala

author avatar
Tudor Borcea
952 afisari

1 COMENTARIU

  1. La fel este si in Koreea de sud..! Doua tari superbogate dar sub tari din Europa ca organizare sociala si medicala..! Franta pare a fi no. 1 in lume ,Anglia pe locul 2 etc..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger