AcasăNewsPensii speciale de miliarde

Pensii speciale de miliarde

Bugetul de stat a platit, anul trecut, imensa suma de 7 miliarde de lei pentru pensiile a numai 150.000 de pensionari ”speciali”. Si asta in timp ce milioane de pensionari normali nu pot sa traiasca nici macar o jumatate de luna din banii de pensie.

Moda pensiilor speciale – respectiv a cumpararii unor categorii de votanti – a fost lansata de PSD in 2001, in perioada guvernarii Nastase. Dezvoltata in functie de necesitatile partidelor ajunse la guvernare de-a lungul anilor, moda a ajuns sa fie una extrem de paguboasa pentru bugetul de stat. Dovada: suma platita in acest scop in 2017 a depasit cu 28% totalul pensiilor speciale achitate in 2016. Asta in timp ce pensiile normale cresc in ritm de melc si nu acopera niciodata majorarile de preturi deja operate. Inca o nedreptate strigatoare la cer este si faptul ca pensiile speciale depasesc cu mult nivelul contributiilor platite de-a lungul anilor de beneficiari – cauza care a si impus reglementarea lor prin legi diferite de legea prin care se pensioneaza romanii ”de rand”. In plus, sa nu uitam ca multe categorii ”speciale” se pensioneaza la varste fragede (putin peste 40 de ani) iar pensionarii in cauza au dreptul de a se angaja din nou la stat, marind astfel paguba bugetara. Cel mai trist este ca absurda si paguboasa poveste a pensiilor speciale va continua netulburata iar asta inseamna si ca riscul aruncarii in aer a fondului de pensii intr-un viitor apropiat creste. Subiect care nu-i intereseaza insa nici pe politicieni si nici pe pensionarii speciali, dupa cum se vede.

author avatar
Simona Badulescu
534 afisari

2 COMENTARII

  1. E foarte simplu…te ai pensionat,..nu mai ai voie să lucrezi la stat…nici măcar ca si consilier sau. consultant…Pentru că a devenit o modă.

  2. Pai unde se duc banii. E usor sa cresti pensiile cum are mama de la 800 duci la 1500 sa poata trai saraca sau le dai tikete de medicamente si mancare daca nu sunt bani si taiate pensiile de lux am auzit ca un magistrat are 6000 de lei adus la 3000 eu cred ca e o pensie maxima decenta ca daca are 40 de ani isi mai poate lua job daca vre mai mult lux stiu eu electronice masini. Si atunci ai 3200 sa zicem un presedinte maximul posibil daca salarul mediu e 2000.si pensia cea mai mica in tara 1100.Sant jenante dar atat duce economia. Alea cu 2000 3000 euro in Austria Danemarca dar acolo berea e 5 €. Fas! Deci toti pt unu si unu pt toti zicea Dumas.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger