AcasăNewsPe unde curge petrolul ISIS

Pe unde curge petrolul ISIS

Teroristii convertesc repede petrolul in bani apoi in arme

Contrabandistii turci si kurzi cumpara petrol de la combatantii gruparii jihadiste, il transporta de-a lungul teritoriului Siriei si Irakului apoi il revand, inclusiv catre Israel, anunta cotidianul de business israelian Globes.

Teroristii convertesc repede petrolul in bani apoi in arme

Potrivit jurnalistilor de la Globes, ISIS vinde intre 20.000 si 40.000 de barili de petrol brut anual, ceea ce le aduce venituri intre 1 si 1,5 milioane de dolari pe zi. Extractia aurului negru se face dintr-un depozit din orasul sirian Deir ez-Zor, in estul tarii, dar si din alte doua din Irak. Apoi, petrolul este transportat in orasul kurd Zakhu din Irak, in apropierea frontierei cu Turcia si Siria, unde sunt prezenti inermediari israelieni si turci, care negocieza pretul, noteaza The Globes, citat de Sputnik. Ziarul arab Al-Araby Al-Jadeed indica faptul ca petrolul este vandut in aceasta etapa cu 15-18 dolari barilul, pentru a fi ulterior revandut cu 41-45 dolari barilul pe pietele mondiale ale petrolului (WTI si Brend Crude). Din orasul kurd Zakhu, o retea de contrabandisti extrem de bine organizata transporta petrolul via teritoriul turc catre porturi de unde este transportat mai departe in porturile clientilor. ”Este vorba de livrari petroliere in cantitati industriale, din teritoriile siriene uzurpate de teroristi. Este vorba de acele teritorii, nu de altele. Vedem din aer unde se duc aceste vehicule, zi si noapte se duc in Turcia”, a declarat, luna trecuta, la Moscova, Vladimir Putin, intr-o conferinta de presa cu presedintele Frantei, Francois Hollande.

Pe de alta parte, potrivit Centrului francez de analiza a terorismului, Statul Islamic castiga din vanzarile ilicite de petrol 2,2 miliarde de dolari pe luna. Gruparea jihadista dispune de 80% din resursele petrolifere ale Siriei si 10% din cele din Irak, informeaza itele.fr. Pentru a revinde petrolul, Turcia figureaza pe primul plan. Insa camioanele care circula aproape continuu intre Siria si Turcia permit ISIS sa transporte si alte marfuri, cum ar fi bumbacul. Unii observatori estimeaza ca un tricou din cinci vandute in Turcia este fabricat din bumbac ”made in Daesh”.

 

author avatar
Tudor Borcea
479 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger