AcasăNewsPe suedezi ii paste armata obligatorie!

Pe suedezi ii paste armata obligatorie!

Suedia a anuntat ca va reintroduce serviciul militar obligatoriu, desfiintat, in 2010, incepand cu vara acestui an, o contramasura a  inarmarii Rusiei vecine.

Potrivit proiectului de lege, care urmeaza sa fie adoptat in consiliul de ministri,  in serviciul militar obligatoriu vor fi chemati toti suedezii nascuti dupa 1999 si va dura 11 luni. Circa 13.000 de tineri  urmeaza sa fie mobilizati incepand cu 1 iulie 2017, dar se estimeaza ca doar 4.000 vor fi selectati, in functie de motivare si aptitudini, si chemati sub drapel in fiecare an dupa 1 ianuarie 2018. Suedia nu face parte din NATO dar este membra a Parteneriatului pentru Pace,  un program lansat  in 1994 pentru a dezvolta cooperarea militara intre Alianta Atlantica si statele care nu sunt membre. In 2016, Suedia a incheiat cu Finlanda, care are o granita cu Rusia de 1.340 km, un acord de cooperare militara.

Masura trebuie sa fie aprobata de Parlament, dar deja atat guvernul de stanga si opozitia de centru dreapta s-au declarat in principiu de acord. “Guvernul vrea un mod de recrutare mai stabil si majorarea capacitatii noastre militare, deoarece situatia de securitate s-a schimbat”, a spus ministrul Apararii, Peter Hultqvist.

author avatar
Bogdan Borcea
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger