AcasăNewsPatronul Exxon, favoritul lui Trump la Externe. Si al lui Putin

Patronul Exxon, favoritul lui Trump la Externe. Si al lui Putin

Rex Tillerson a fost decorat personal de Vladimir Putin

PDG-ul gigantului ExxonMobil, Rex Tillerson, care intretine relatii stranse cu presedintele Federatiei Ruse ar putea fi numit la sefia diplomatiei americane. Potrivit presei americane, Trump a facut deja alegerea.

Rex Tillerson a fost decorat personal de Vladimir Putin

Rex Tillerson (64 de ani) , in postul de secretar de Stat iar John Bolton, fostul ambasador american la ONU sub presedintia lui George W. Bush, adjunctul sau, titra presa de peste ocean, citand surse apropiate echipei de tranzitie a lui Donald Trump. Insa o parte din aceste surse au indicat ca nimic nu este sigur pana la anuntul oficial al nominalizarii lui Tillerson, probabil saptamana viitoare. ExxonMobil are activitati petroliere si gaziere in peste 50 de tari si a semnat zece parteneriate cu Rosneft, principala companie petroliera rusa. Contractele semnate cu Rusia de Exxon ar putea genera venituri de 500 miliarde de dolari. Tillerson, care conduce ExxonMobil din 2004, are o relatie privilegiata cu Vladimir Putin, care l-a si decorat, de altfel cu Ordinul Prieteniei. Alegerea patronului Exxon merge se pare in sensul dorintei afisate a presedintelui american de ameliorare a relatiilor intre SUA si Federatia Rusa. ”Este un jucator de anvergura internationala. Mare sau atu este ca ii cunoaste pe actorii majori. Si face afaceri la scara mare in Rusia, nu pentru el, ci pentru companie”, a declarat Donald Trump.

Mai multi republicani, precum senatorul John McCain, l-au avertizat insa pe Trump cu privire la intentiile Moscovei care, potrivit lor, isi extinde influenta in detrimentul intereselor americane, in special in Ucraina si in Siria. In ciuda sanctiunilor economice impotriva Rusiei, ExxonMobil nu a abandonat proiectul petrolier Sahalin-1, in parteneriat cu Rosneft. Rex Tillerson ocupa locul 25 in clasamentul celor mai influente personalitati din lume alcatuit de Forbes. Pe de alta parte, Donald Trump a calificat drept ”ridicole” afirmatiile cu privire la interventia Rusiei in alegerile prezidentiale din Statele Unite. ”E riricol. Cred ca nu este decat inca o scuza pentru infrangerea candidatului democrat”, a estimat Trump.

author avatar
Tudor Borcea
261 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger