AcasăNewsPastorul Americii a incetat din viata

Pastorul Americii a incetat din viata

Predicile lui Graham au fost urmarile de 2,2 miliarde de telespectatori

Influentul predicator evanghelist Billy Graham, apropiat al presedintilor SUA timp de mai multe decenii, a murit miercuri la varsta de 99 de ani. Suferind de parkinson si de un cancer la prostata, el fusese spitalizat in mai multe randuri. Graham a vizitat si Romania, in 1985.

Predicile lui Graham au fost urmarile de 22 miliarde de telespectatori

Mare figura religioasa americana, Graham si-a descoperit vocatia la 16 ani, atragand apoi de-a lungul anilor milioane de oameni datorita carismei sale. Din 1940 si pana in 2000, Graham a predicat in toate colturile lumii, inclusiv in URSS si in China. Si de doua ori (1992 si 1994) in Coreea de Nord. In 60 de ani de cariera, cel care a fost poreclit ”pastorul Americii” a organizat peste 400 de imense adunari (stadioane, sali de concert) si a dus ”cruciade” in 185 de tari. In total, predicile lui au fost urmarite de 2,2 miliarde de telespectatori, contribuind major la aducerea religiei in televiziuni.

Alaturi de fostii presedinti Carter Bush si Clinton

S-a intalnit cu toate personalitatile lumii, de la regina Elisabeta, la Papa Ioan Palul II dar cea mai importanta a fost influenta sa asupra presedintilor SUA, incepand cu Harry Truman (1945-1953) apoi cu majoritatea succesorilor sai, cu care a avut relatii familiare. George W. Bush a marturisit chiar ca s-a lasat de baut si ”a gasit drumul catre Dumnezeu” gratie lui Graham. Insa cea mai stransa relatie a pastorului a fost cu presedintele Richard Nixon care i-a oferit toate posturile guvernamentale pe care le-a dorit, inclusiv cel de ambasador al SUA in Israel.

Evanghelistul american a strans mii de oameni in Timisoara

In final, relatia de prietenie cu  Nixon s-a racit, Graham estimand ca s-a simtit inselat de Nixon si de anturajul sau in timpul scandalului Watergate in urma caruia presedinele american si-a dat demisia.

La Suveava alaturi de PF Teoctist

In 1985, regimul ateu de la Bucuresti i-a permis totusi lui Graham sa predice in lacasuri de cult din Botosani (Manastirea Vorona), Cluj (Catedrala Reformata si Catedrala Romano-Catolica), Timisoara (Catedrala Ortodoxa), Bucuresti (Catedrala Sf. Iosif, Templul Coral), Arad, Sibiu.

author avatar
Tudor Borcea
221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger