AcasăNewsParteneriat strategic: cosmonautii cultiva ardei in spatiu!

Parteneriat strategic: cosmonautii cultiva ardei in spatiu!

Printre alte experimente  stiintifice, cosmonautii navetei Soyuz MS-02, programata sa ajunga vineri (09:59 GMT), pe Statia Spatiala Internationala (SSI) vor cultiva  ardei, in conditii de “lipsa de gravitatie”.

La bordul rachetei Soyuz, lansata cu succes miercuri dimineata, de pe cosmodromul Baikonur, Kazahstan, se afla cosmonautii rusi Serghei Rizhikov (comandant), colegul sau, Andrei Borisenko si astronauta Shane Kimbrough, din Statele Unite,  care participa la o misiune spatiala de 155 de zile.

Echipajul se va cupla cu platforma SSI, unde se afla rusul Anatoli Ivanisin, japonezul Takutya Onishi si americanca Kathleen Rubens. Nu stim cand se vor apuca astronautii de gradinarit, insa pe Statie este amenajata o sera, denumita “Lada”, unde au fost plantate, acum doi ani, salata si flori, crescute cu ajutorul tehnologiei Veggie, dezvoltata de Orbital Technologies Corporation, care include si LED-uri rosii, albastre si verzi, care ar stimula cresterea legumelor si florilor. Imaginile cu prima salata cultivata (si mancata) in spatiu au devenit virale pe retetele de socializare. Pe langa cultivatul de ardei, echipajul Statiei Spatiale Internationale  se va ocupa si de controlul la distanta al satelitilor pentru explorarea altor planete.

author avatar
Bogdan Borcea
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger