AcasăNewsParlamentul European pregateste taxarea gigantilor digitali

Parlamentul European pregateste taxarea gigantilor digitali

Eurodeputatii vor prevederi prin care sa se asigure ca firmele isi platesc taxele acolo unde fac profit

Astazi,  deputatii europeni vor vota asupra a doua rapoarte prin care solicita UE introducerea unui sistem comun de impozitare a serviciilor digitale furnizate de catre marile companii tehnologice.  Acest sistem va permite statelor membre sa impoziteze profiturile inregistrate de catre companii pe teritoriile lor, chiar daca acestea nu au o prezenta fizica acolo.

Eurodeputatii vor prevederi prin care sa se asigure ca firmele isi platesc taxele acolo unde fac profit

In timp ce economia mondiala a devenit digitala, lucru care a dus la aparitia de noi modalitati de a desfasura activitati comerciale, normele actuale de impozitare a societatilor au fost dezvoltate in mare parte in decursul secolului XX. In ambele rapoarte se mentioneaza ca aceste norme nu cuprind domeniul activitatilor digitale. Prin urmare prezenta fizica nu este un criteriu pentru ca o companie sa poata furniza servicii digitale.

Sistem comun de impozitare

Avand in vedere natura globala a impozitarii economiei digitale, Comisia lucreaza activ in cadrul OCDE la gasirea unei solutii agreate la nivel international.Insa pana la gasirea acestei solutii, Parlamentul doreste crearea unui sistem comun de impozitare a serviciilor digitale (ISD). Raportul coordonat de catre eurodeputatul Paul Tang, membru din grupul S&D, propune ca sistemul sa vizeze marile companii digitale care genereaza venituri la nivel mondial provenite din furnizarea de servicii digitale precum motoarele de cautare, platformele de social media sau pietele online. Al doilea raport, coordonat de catre eurodeputatul Dariusz Rosati , membru din grupul PPE, propune ca definirea unei „prezente digitale” impozabile a unei companii intr-un stat membru, sa se faca in functie de veniturile provenite din furnizarea de servicii digitale (venituri anuale mai mari de 7 milioane de euro), de numarul de utilizatori (peste 100.000 de utilizatori dintr-un stat membru) sau de numarul de contracte comerciale pentru servicii digitale (peste 3.000).

Google, Facebook si Amazon

Eurodeputatii si-au exprimat regretul ca ministrii de finante din UE nu au reusit sa adopte crearea unui sistem comun de impozitare a serviciilor digitale (ISD) in cadrul unei intalniri care a avut loc pe 4 decembrie. In schimb, a fost prezentata o propunere de compromis care nu va intra in vigoare inainte de 2021. „Amanarea unei astfel de decizii vitale este nedreapta pentru contribuabilii cinstiti si daunatoare pentru economia UE ca intreg”, au estimat cei doi, adaugand: .
„Vrem sa ne asiguram ca multinationalele digitale precum Google, Facebook si Amazon isi platesc cota echitabila a impozitelor, asa cum fac toti cetatenii obisnuiti si firmele mici. Am luptat pentru a mari domeniul de aplicare si rata acestei taxe digitale si vom continua sa luptam pentru justitia fiscala in Europa „. Decizia finala urmeaza sa fie luata de catre Consiliu printr-un vot unanim.

author avatar
Tudor Borcea
93 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger