AcasăNewsParlamentul European a aprobat noi norme pentru produsele din tutun

Parlamentul European a aprobat noi norme pentru produsele din tutun

Parlamentul European a aprobat miercuri o directiva a Uniunii Europene ce  contine norme mai stricte referitoare la modul in care produsele din tutun sunt fabricate, produse si prezentate in UE.

Astfel, se urmareste imbunatatirea functionarea pietei interne a UE pentru produsele din tutun. Noua directiva urmareste ca produsele din tutun si consumul de tutun sa fie mai putin atractive, in special pentru tineri.

Viitoarele pachete vor fi acoperite in mod obligatoriu cu avertismente referitoare la sanatate sub forma de text si imagini pe 65 de procente din partea anterioara si posterioara a pachetelor de tigarete. In plus, 50 % din suprafata partilor laterale ale pachetelor va fi acoperita cu avertismente referitoare la sanatate, inlocuind actualele indicatii privind continuturile de gudron, nicotina si monoxid de carbon.

Dimensiunile minime ale avertismentelor referitoare la sanatate vor asigura vizibilitatea, iar pachetele suple de tigarete, acelea in stil „ruj de buze”, care vizeaza femeile tinere, vor fi interzise. Va fi obligatoriu ca pachetele de tigarete sa aiba o forma cuboida, iar fiecare pachet va contine un minimum de 20 de tigarete.

Nu va fi permisa prezenta caracteristicilor sau a elementelor promotionale sau inselatoare. Acestea includ referiri la beneficii pentru stilul de viata, la gust sau la arome sau la absenta lor. Norme similare se vor aplica pachetelor continând tutun de rulat. Fiecare pachet va contine minimum 30 de grame de tutun.

Chiar daca directiva UE vizeaza toate produsele din tutun, statele membre dispun de o oarecare libertate in ceea ce priveste normele de etichetare a produselor care, in prezent, nu sunt utilizate in cantitati semnificative, cum ar fi tutunul de pipa, trabucurile, tigarile de foi si produsele din tutun care nu se fumeaza.

Noua directiva ar trebui sa intre in vigoare din mai 2014, insa va exista o perioada de transpunere de doi ani pentru ca statele membre UE sa isi alinieze legislatia nationala la directiva revizuita, asadar  cele mai multe dintre noile norme se vor aplica in prima jumatate a anului 2016.

author avatar
Andra Nesu
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger