AcasăNewsParlamentul da inainte pe raspunderea magistratilor

Parlamentul da inainte pe raspunderea magistratilor

Raspunderea magistratilor, o nuca prea tare pentru dintii politicienilor

Justitia de la care romanii asteapta minuni are la rindul ei multe probleme. Si legislative si la nivel de magistrati, iar proba in acest sens stau deciziile in care CEDO condamna Romania.

Raspunderea magistratilor o nuca prea tare pentru dintii politicienilor

Pacatele clasei politice nu pot si nu trebuie sa acopere pacatele magistratilor. Care o dau de multe ori in bara dar nu pot fi trasi la raspundere in vreun fel. Fanaticii lor aparatori sustin ca legile romanesti permit tragerea la raspundere a magistratilor. Afirmatie care ar putea fi adevarata daca CSM si-ar indeplini cu adevarat rolul si ar sanctiona orice abuz sau iesire in peisaj din ograda sa. In realitate lucrurile nu se intampla insa asa, dovada faptul ca doar statul plateste oalele sparte de magistrati/procurori atunci cand vin notele de la CEDO.

Doua proiecte in discutie

Situatia convine de minune oameniilor din sistem care tipa ca din gura de sarpe ori de cate ori Parlamentul incearca sa dea o lege a raspunderii magistratilor. Drept este ca o astfel de lege nu este deloc populara in Europa, prin urmare adoptarea ei ridica mari probleme mai ales intr-o tara in care institutiile de top se lupta sa se incalece una pe alta chiar si in interiorul aceluiasi sistem. In Romania este periculos, de exemplu, sa-i lasi pe judecatori la mana procurorilor. Dar nici sa-i lasi pe judecatori sa o dea in bara fara frica de a plati in vreun fel nu este normal. Parlamentarii au reinceput, timid, sa discute deja depusele proiecte referitoare la raspunderea magistratilor. Caz in care trebuie reamintit ca deputatii au adoptat tacit, la sfarsitul lunii octombrie 2016, proiectul lui Daniel Oajdea, care prevede atat eliminarea din sistem a magistratilor care ”isi exercita functia cu rea-credinta sau grava neglijenta” cat si indreptarea statului cu actiune in regres impotriva magistratilor din cauza carora au fost incasate condamnari la CEDO. Acum, la Senat exista atat proiectul lui Oajdea cat si un altul, made in PNL, mai bland cu magistratii. Este insa discutabil daca parlamentarii vor putea (sau vor fi lasati) sa adopte o lege de raspundere a magistratilor.

author avatar
Simona Badulescu
201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger