Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Parisul ridica o catedrala de rezerva

Parisul ridica o catedrala de rezerva

Autor:

O “catedrala efemera”, realizata din lemn, va fi construita in fata Notre- Dame pe toata durata lucrarilor de reconstructie, anuntat  arhiepiscopul Patrick Chauvet, rectorul catedralei Notre-Dame.

 

cartedrala 1 Parisul ridica o catedrala de rezerva“Nu trebuie sa spunem ‘catedrala este inchisa timp de 5 ani si s-a terminat’ Asa ca mi-am spus: in spatiul din fata catedralei nu pot construi o catedrala efemera? Vreau un loc putin atractiv, dar simbolic, in care preotii sa fie in masura sa le vorbeasca oamenilor. Este si un loc de intalnire pentru curiosi dar si pentru cohortele de turisti care viziteaza in fiecare an Notre-Dame. Au fost douasprezece milioane in 2017. Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a incurajat proiectul, a adaugat el, si a acceptat sa imprumute o parte a acestui perimetru pentru construirea acestei biserici din lemn. Constructia se va ridica repede, de indata ce vom avea acces la acest perimetru”, a spus Chauvet la CNews. Ancheta privind incendiul de la Notre-Dame este in desfasurare, parchetul din Paris a anuntat ca favorizeaza pista accidentala – “distrugerea involuntara prin foc” – flacarile au izbucnit pe un santier de renovare, aflat sub acoperisul catedralei. c 2 Parisul ridica o catedrala de rezerva”Trei puncte de fragilitate majore au ramas in structura catedralei Notre-Dame”, a declarat ministrul Culturii, Franck Riester. Pilonul din naosul central “ameninta sa se prabuseasca”, cel aflat intre cele doua turnuri “este fragilizat”, iar ingerul de pe turnul dinspre miazazi, “s-a incalzit atat de mult, incat pietrele din zidul de sustinere au devenit complet friabile, si exista riscul ca himerele decorative sa se prabuseasca”. In vreme ce in Franta donatiile celor mai bogate familii pentru reconstructia catedralei (500 de milioane de euro, plus 100 de milioane de la grupul petrolier Total) provoaca dezbateri in contextul crizei sociale, Wlat Disney este prima companie americana care a anuntat o donatie,  este vorba de 5 milioane de euro, in timp ce Henry Kravis, cofondator al fondului american de investitii KKR, si sotia acestuia, Marie-Josée Kravis, ”intristati de incendiu”, au precizat ca vor contribui cu 10 milioane de dolari.

Romanii au scos la vanzare cenusa de la Notre-Dame

Pe site-urile de vanzari online au aparut anunturi mai multe anunturi care promit cumparatorilor cenusa de la edificiul parizian, pretul cerut fiind de circa 400-500 de lei. “Vand cenusa adusa de la catedrala Notre-Dame din Paris. E buna pentru colectie. Nu fac schimburi” , „Cenusa stransa personal din interiorul catedralei. Pret fix, 400 lei” sau “Vand cenusa stransa de la incendiul catedralei Notre Dame din Paris. Pretul este de 500 de lei”, sunt printre “ofertele” de pe Internet. Cel mai mult cere un clujean – 1.650 de lei pentru 500 de grame de „cenusa de la catedrala Notre-Dame” – si asigura „livrare cu verificare”.


1 Comentariu la Parisul ridica o catedrala de rezerva

  1. Anonymous

    Era mai indicat sa fie prezentat articolul din cadrul RFI.RO intitulat: 1831 , reconcilierea cu evul mediu, actiune declansata de marele scriitor Victor Hugo , care a salvat de la demolare Catedrala Notre- Dame, prin scoaterea in evidenta a valorilor evului mediu si a peroadei ante 1830. Astfel ca in 6 ani Catedrala a devenit simbol national si de liere a marelui popor francez, cel care a pus umarul la propasirea Romaniei ca stat european.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 24-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!