AcasăNewsPactul Fiscal al UE incalca suveranitatea statelor membre

Pactul Fiscal al UE incalca suveranitatea statelor membre

Curtea Europeana de Justitie poate decide in locul parlamentelor statelor membre UE

Pactul Fiscal al UE a intrat in vigoare de la inceputul acestui an, iar prevederilele sale – care restrang suveranitatea statelor membre in domeniul financiar si impun adoptarea fara cracnire a deciziilor luate la Bruxelles – sunt obligatorii pentru toate statele UE.

Curtea Europeana de Justitie poate decide in locul parlamentelor statelor membre UE

Cunoscut sub denumirea oficiala de Tratat privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii economice si monetare, Pactul Fiscal – adoptat si de Parlamentul Romaniei in iunie 2012 – impune reguli drastice pentru statele zonei euro, unele dintre prevederi aducand atingere suveranitatii nationale. Tratatul va fi incorporat in toate documentele similare ale UE, in termen de maximum cinci ani. Iata cateva dintre reglementarile Tratatului:

–         Echilibru bugetar. Bugetele nationale ale statelor care au aderat trebuie sa fie echilibrate sau excedentare, aceasta fiind considerata „regula de aur”. Concret, deficitul structural anual al statelor membre nu trebuie sa depaseasca 0,5% din PIB. Daca datoria guvernamentala este sub valoarea de referinta de 60% din PIB, limita pentru deficit poate fi stabilita la 1% din PIB.

–         Mecanism de corectie declansat automat. Daca vreunul din statele mebre incalca „regula de aur” a echilibrului bugetar se va declansa un mecanism automat de corectie. Tara in cauza trebuie sa corecteze abaterile intr-o perioada de timp clar definita, de regula, un an.

–         Includerea pactului fiscal in Constitutie. Statele membre trebuie sa adopte prevederile privind disciplina bugetara si mecanismul automat de corectie in legislatia nationala si chiar in Constitutie, pana la data de 1 ianuarie 2014.

–         Curtea Europeana de Justitie, organ suprastatal. In cazul in care un stat membru nu reuseste sa transpuna in legislatia sa reglementarile privind echilibrul bugetar si mecanismul automat de corectie, Curtea Europeana de Justitie va avea jurisdictie sa ia o decizie in cazul respectiv. Verdictul Curtii este obligatoriu, iar daca acesta nu este respectat se poate aplica o penalitate de pana la 0,1% din PIB.

author avatar
Arpad Dobre
389 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger