AcasăNewsOSCE: Kievul a reluat ofensiva in estul Ucrainei

OSCE: Kievul a reluat ofensiva in estul Ucrainei

Armata ucraineana a avansat un kilometru in teritoriul controlat de separatisti, dupa ce a relansat luptele in seara de 11 aprilie, au anuntat, intr-un comunicat, observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Observatorii europeni spun ca situatia din Ucraina se degradeaza iarasi, la doua luni de la semnarea armistitiului

Potrivit observatorilor OSCE, tiruri de armament variat au vizat orasul Shirokino (Marea Azov, la est de Mariupol) si imprejurimile. Luptele au fost reluate in apropiere de orasul Spartak si in apropierea minei Butorskaia. Combatantii au folosit artilerie, blindate, mortiere, lansatoare de grenade si mitraliere grele. Observatorii OSCE au notat ca o ofensiva de anvergura lansata in aceasta regiune de catre armata ucraineana a permis acesteia sa avanseze un kilometru pe teritoriul controlat de fortele autoproclamatei Republici din Donetk, infomreaza Sputnik. ”O simpla analiza a raportului observatorilor OSCE demonstreaza ca luptele sporadice care s-au derulat la Shirokino si in apropierea aeroportului din Donetk au fost provocate de catre combatantii asa ziselor batalioane ale voluntarilor”, a declarat marti reprezentantul Rusiei pe langa OSCE, Andrei Kelin. Dupa semnarea acordului de la Minsk (in luna februarie) rebelii prorusi si fortele ucrainene se acuza reciproc de incalcarea armistitiului, in conditiile in care conflictul din Estul Ucrainei a facut peste 6.000 de victime.

Pentagonul: Rusia a infiintat tabere de antrenament pentru separatisti

Fortele ruse opereaza in interiorul Ucrainei si au pus la punct tabere de antrenament pentru separatistii prorusi, in ciuda acordului de incetare a focului sustinut de Kremlin, a informat, marti, Pentagonul. ”Nu exista nici o indoiala ca rusii continua sa actioneze pe teritoriul ucrainean”, a declarat purtatorul de cuvand al Pentagonului, colonelul Steven Warren. Potrivit lui Warren, se presupune ca rusii au facut aceste centre de formare pentru a-i instrui pe separatisti in special in privinta folosirii artileriei grele. ”Stim de asemenea ca ei continua sa mentina sisteme avansate de rachete sol-aer in apropiere de linia frontului”, a adaugat colonelul american. El a mai precizat ca exista ”elemente de control si comanda” rusesti care-I ajuta pe separatisti sa-si coordoneze actiunile militare. La doua luni dupa semnarea acordului din capitala Bielorusiei, situatia din estul Ucrainei a inceput sa se deterioreze iarasi  in timp ce Rusia neaga orice implicare in acest conflict. In egala masura, SUA, amana livrarea armelor cerute insistent de presedintele ucrainean Petro Porosenko pentru trupele guvernamentale.

Bombardiere rusesti deasupra Canalului Manecii

Londra a trimis avioane Royal Air Force pentru a intercepta un bombardier rusesc care zbura aproape de spatiul aerian britanic. Incidentul a avut loc marti, in timp ce trei nave de razboi rusesti traversau Canalul Manecii pentru a desfasura exercitii in nordul Atlanticului. De la inceputul crizei ucrainene, operatiunile facute de aviatia rusa, asimilate unor provocari de catre occidentali, au inceput sa se inmulteasca in proximitatea spatiului aerian comunitar. Anul trecut, peste 400 de interceptari de acest fel au avut loc, cu 50%  mai mult ca in 2013, potrivit NATO.

author avatar
Tudor Borcea
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger