AcasăNewsOrban scoate din Ungaria Fundatia Soros

Orban scoate din Ungaria Fundatia Soros

Fost bursier Soros, premierul Viktor Orban a castigat meciul cu ONG-ul miliardarului american

Fundatia miliardarului  de origine maghiara George Soros, care finanteaza numeroase ONG-uri, a anuntat ieri ca paraseste Ungaria, unde a fost prezenta de mai multe decenii, si se va muta in Berlin, ca reactie la politicile ”represive” ale guvernului lui Viktor Orban.

Fost bursier Soros premierul Viktor Orban a castigat meciul cu ONG ul miliardarului american

”Confruntata cu un mediu politic si juridic din ce in ce mai represiv in Ungaria, Fundatia Open Society (OSF) isi muta operatiunile internationale si personalul din Budapesta in capitala Germaniei”, a anuntat OSF. De mai bine de un an si cu precadere in apropierea alegerilor legislative care s-au derulat in 8 aprilie, Viktor Orban l-a tintit pe George Soros ridicandu-l la rangul de inamic public. Potrivit premierului maghiar, Soros vrea sa inunde Ungaria si Europa cu imigranti iar ogranizatiile pe care le finanteaza in intreaga lume, in special cele din Europa de Est, ar fi executantii in scopul atingerii acestui obiectiv.

Fost bursier<br >Soros premierul<br >Viktor Orban a<br >câștigat meciul<br >cu ONG ul<br >miliardarului<br >american

”A devenit imposibil sa protejam securitatea operatiunilor si a personalului nostru din Ungaria contra ingerintelor arbitrare ale guvernului”, a comunicat presedintele OSF, Patrick Gaspard. El i-a reprosat guvernului de la Budapesta ca ”a denigrat si a oferit o falsa imagine activitatii OSF, reprimand societatea civila in scopuri politice, folosind o tactica fara precedent in istoria UE”.

Nu vom plange dupa ei

Anul trecut, Budapesta a adoptat o serie de legi care sporesc controlul asupra ONG-urilor din Ungaria. In urmatoarele saptamani, Parlamentul va examina un nou pachet legislativ denumit ”Stop Soros” care prevede taxarea ONG-urilor ”care sustin imigratia”. ”Nu vom varsa lacrimi de crocodil” dupa anuntul plecarii Fundatiei Soros, a reactionat guvernul maghiar. Viktor Orban a facut din respingerea imigratiei, intr-o tara care nu gazduieste decat o mana de solicitanti de azil, axa principala a campaniei sale electorale in combaterea ”invaziei migratorii”. Toate acestea au atras critici din partea UE. Pe de alta parte, angajatii OSF din Budapesta pleaca ei la Berlin dar Fundatia,care are sediul la New York,  a indicat ca va continua ”sa sustina munca importanta a grupurilor societatii civile in Ungaria pe chestiuni precum arta, cultura, libertatea media, transparenta si educatia”. Fundatia creata de George Soros in 1980 si prezenta in 100 de tari cheltuie aproximativ un milion de dolari in fiecare an in Ungaria pentru a sustine 30 de ONG-uri.

author avatar
Tudor Borcea
197 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger