AcasăNewsOras ultramodern, astept locuitori!

Oras ultramodern, astept locuitori!

Magnifica statuie de bronz a Piatei Gingis Han, din orasul pustiu Kangbashi

Chinezii au construit in cinci ani un oras ultramodern in provincia mongola Ordos, pentru un milion de locuitori. N-a venit nimeni!

Magnifica statuie de bronz a Piatei Gingis Han, din orasul pustiu Kangbashi

Fiind regiunea de bastina a lui Gingis Han, i s-a facut si o magnifica statuie, intr-o piata care-i poarta numele si care ar trebui sa-i atraga pe mongoli la oras. Zona este o comoara, in mine de carbune si gaze naturale, iar milionul de locuitori pentru care s-a pregatit orasul ar avea din belsug locuri de munca. Nu s-a inghesuit nimeni. Probabil pentru ca metropola Kangbashi are si un parc cu sculpturi megalomane ce infatiseaza eroice realizari ale Armatei Populare Chineze! Doar hergheliile de cai, in drumul lor spre stepa, o mai iau uneori pe „scurtatura”, trecand peste stadionul cu 30.000 de locuri, unde urmeaza sa se desfasoare Jocurile hipice Mongole.  Numai stadionul a costat peste 150 de milioane de dolari. La scurt timp dupa ce a fost terminat, o aripa s-a prabusit. Noroc ca nu era nimeni acolo.

Un principiu de miliarde de dolari

Cand au construit orasul, autoritatile chineze au mizat pe principiul „mai intai construieste si oamenii vor veni”. „Principiul” i-a costat aproape doua miliarde de dolari. Pana acum! Orasul mai are nevoie de „finisari”, adica de pus geamuri, finisari interioare etc. Mongolii se uita la el ca la o minune, dar nu se gandesc sa faca parte din ea. Pentru ca maritul Gingis Han, intr-una din legile sale care alcatuiau „Marea Iassa”, le-a ordonat sa traiasca in iurte toata viata!

author avatar
Adina Mutar
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger